Politika

Ko će činiti novu Vladu FBiH

Bradara na čelu FBiH, premijer Novalić, ministrica ostaje Milićević, Mandra prelazi u Vladu

Sporazum lidera SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a o formiranju vlasti, prema informacijama “Avaza”, za sada je vezan isključivo za Državnu vladu i nema dogovora da Vijeće ministara i Federalna vlada budu imenovani u paketu.

Kraj septembra

Rok od jednog mjeseca, kako tvrde naši izvori, odnosi se isključivo na formiranje Vijeća ministara, dok bi novi saziv Vlade FBiH trebao biti utvrđen naknadno, negdje do kraja septembra.

Od formiranja Vlade FBiH zavisi i koga će i kada HDZ BiH predložiti za predsjednika Federacije kako bi novi saziv mogao biti i imenovan.

Prema nezvaničnim informacijama, za sada je ovoj poziciji najbliža Lidija Bradara, ali čelni ljudi HDZ-a BiH još nisu donijeli tvrdu odluku.

Iz ove stranke nezvanično nam je rečeno da će konačna odluka biti donesena nakon 15. avgusta.

Kad je u pitanju Vlada FBiH, već se sada može reći da bi novi-stari premijer mogao biti Fadil Novalić, a nova-stara ministrica finansija Jelka Milićević. Prema nekim informacijama, sigurno je da Edin Ramić (SDA) ostaje na čelu Ministarstva za izbjeglice. Bez obzira na to što je imenovan u Parlament BiH, Nermin Mandra, bivši načelnik Kaknja, mogao bi biti jedan od ministara u Vladi FBiH.

Novo ministarstvo

Koalicioni partneri trebali bi donijeti odluku hoće li Federacija BiH dobiti novo, ministarstvo za mlade i porodicu. Istovremeno bi se ukinula dva postojeća ministarstva, ono za trgovinu i obrazovanja i nauke.

Saznajemo i da bi Ministarstvo energije i rudarstva moglo biti podijeljeno na privredu i energetiku

Kome će pripasti “BH Telecom”

Uporedo s kadrovskim rješenjima za Vladu, već se uveliko vode dogovori i o preuzimanju federalnih kompanija.

Najviše se koplja lome oko izbora čelnika “BH Telecoma” i “Elektroprivrede”, ali i Međunarodnog aerodroma Sarajevo. Do promjene direkorskih pozicija moglo bi doći i u “BH-Gasu”, “Terminalima FBiH” i “HT Eronetu”.

NEZVANIČNO saznajemo da bi u novoj Vladi FBiH SBB i DF mogli dobiti po tri ministarstva, a SDA i HDZ-u bi pripalo po pet ministarskih mjesta. Postoji opcija i da DF, zbog činjenice da SDA ima premijera, dobije još jedno mjesto,piše Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh