Politika

Bajtal: Građani BiH žele mir, a jedini izgledni garant toga mira jeste NATO

Filozofski pisac i nezavisni istraživač Esad Bajtal ocjenjuje da u normalnim politikama ne bi trebalo bit popuštanja, već i jedna i druga strana trebaju ponuditi nešto što će biti zajednički nazivnik za sve strane.

vijesti

Nažalost, rekao je Bajtal, u Bosni i Hercegovini su na sceni nezdrave politike koje građanima ne nude ništa korisno.

“Ključni interes Bosne i Hercegovine, u povijesnom kontekstu, u posljednjih 30 godina, jeste kišobran NATO-a”, ocijenio je Bajtal u intervjuu za FACE TV, dodajući da bi ta zaštita NATO-a bila korisna za sve građane Bosne i Hercegovine, bez obzira na etničku i vjersku opredijeljenost, jer bi ima osigurala mir.

“Građani BiH žele mir, a jedini izgledni garant toga mira jeste NATO”, rekao je Bajtal.

Komentirajući optužbe člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji ističe da ne želi dati saglasnot da BiH postane članica NATO-a jer je najveći vojni savez u svijetu bombardovao Srbiju, Bajtal ocjenjuje da bi Dodik prije toga trebao sebi dati odgovor na pitanje zašto je došlo do tog bombardovanja.

“Taj gospodin kojeg pominjete ne pita ko je bombardovao Sarajevo, ko je bombardovao Tuzlu, ko je bombardovao cijelu ovu zemlju, tamo gdje je htio da je bombarduje, i u ime koga je to radio”, rekao je Bajtal.

“To bombardovnje je prelazilo sve granice, čak i ratnog smisla i logike”, dodao je.

Bajtal je ocijenio da se NATO našao kao neko ko je zaustavio daljnje krvoproliće, te da taj vojni savez treba biti građanski i nacionalni interes ljudi u Bosni i Hercegovini, prenosi Patria.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh