Politika

Staša Košarac o sporazumu: “To ne stoji nigdje, ni u jednom stavu”

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Staša Košarac rekao je da predsjednik SDS-a Mirko Šarović ima najmanje prava da drži lekcije o bilo čemu s obzirom na to da je Savjet ministara, čiji je on član, “donio Program rada za 2019. godinu prema kojem su NATO integracije primarni politički cilj institucija BiH”.

Staša Košarac - Faktor.ba

Šarović dolazi iz Republike Srpske i priča o nekoj kapitulaciji, dok je Savjet ministara u kome sjede on, Dragan Mektić i Igor Crnadak donio takav Program rada za 2019. godinu. Šarović nema prava nikome da drži lekcije“, poručio je Košarac.

On je upitao zašto Šarović, Mektić i Crnadak nisu osporili takav Program rada Savjeta ministara u 2019. godini u kojem je navedeno da je “NATO integracija primarni politički cilj institucija BiH” kada su za to imali priliku.

Košarac je istakao da će dosadašnji ministar spoljne trogovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mirko Šarović “ostati upamćen kao neko ko je mnogo više poštovao zvanične stavove Federacije BiH nego Republike Srpske i bio naklonjen politikama koje su bazično dogovarane u Sarajevu a ne u Banjaluci“.

Svjedoci smo i činjenice da je ignorisao stavove Narodne skupštine Republike Srpske. Sjetimo se samo sjednice kada je rekao da za njega nisu obavezujući stavovi Narodne skupštine. Pričati o kapitulaciji može jedino Šarović i to kada sebe pogleda u ogledalu, dobro se zamisli i kaže šta je to dobro uradio za Republiku Srpsku“, naglasio je Košarac.

On je podsjetio na Šarovićeve političke poteze koji su imali za cilj urušavanje digniteta i ustavnog kapaciteta Republike Srpske, tako što nije poštovao stavove i razvijao komunkaciju i saradnju sa njenim institucijama.

Lider SDS-a je, kaže Košarac, proteklih dana razgovarao sa članicama vladajuće koalicije predvođene SNSD-om s ciljem da razbije volja birača Republike Srpske u BiH.

Šarović je konstatano u prethodnih nekoliko dana radio na tome da se neko od članova vladajuće koalcije iz Republike Srpske izvuče, da se ponudi onima koji nikada neće odustati od svojih političkih potreba i urušavanja Republike Srpske, a sve sa željom da ostane u Savjetu ministara“, rekao je Košarac, istakavši da je to ‘nedopustivo i politički licemjerno‘, te da će zasigurno, kao i do sada, biti osuđeno od građana Republike Srpske.

On je poručio da koalicija oko SNSD-a želi da manifestuje potpuno političko jedinstvo u Sarajevu, da svoje političke stavove definiše u institucijama Republike Srpske i da na zajedničkom nivou rade na afirmaciji tih politika.

Naš primarni cilj definitivno je jaka Republika Srpska u okvirima Dejtonskog sporazuma i Ustava, adekvatna zastupljenost na zajedničkom nivou i zaštita interesa Srpske na zajedničkom nivou što je jasno navedeno u izjavi o partnerstvu, kao i da se svi nivoi vlasti moraju poštovati u bilo kom odlučivanju u integracionim procesima“, pojasnio je Košarac.

On je podvukao da nigdje niti u jednom od stavova zajedničke izjave lidera SNSD-a Milorada Dodika, HDZ-a BiH Dragana Čovića i SDA Bakira Izetbegovića ne stoji da Republika Srpska prihvata NATO integracije nego da će se integracioni procesi voditi u domenu interesa svih nivoa vlasti ne prejudicirajući nikakvo članstvo niti bilo kakvo rješenje.

Otvoreno kažemo da treba da sarađujemo s NATO savezom, sa kojima sarađuje i Srbija. Nećemo napraviti niti jedan milimetar ispred Srbije kada je riječ o saradnji sa NATO. Naš stav je potpuno jasan – nismo za integracije u NATO, ali jesmo za saradnju“, rekao je Košarac.

On je istakao da nedavno potpisana izjava o partnerstvu potpuno artikuliše Rezoluciju Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti, prenosi “Srna”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh