Politika

Izetbegović par sati nakon formiranja vlasti: “Nisam optimista”

Lider SDA Bakir Izetbegović izjavio je poslije postignutog dogovora o formiranju Vijeća ministara da je danas napravljen dobar politički okvir.

Bakir Izetbegović - NAP.ba

“On je otprilike trasirao šta ćemo to raditi sljedeće tri ili četiri godine. Tu je faktički sve sadržano što je potrebno ovoj zemlji. Integracijski procesi kada je u pitanju prije svega EU, a i NATO, pomoć da se ekonomija snažnije pokrene, izgradnja masovne infrastrukture, briga o povratnicima, borba protiv korupcije”, rekao je Izetbegović, prenosi “Tanjug” tekst portala “Klix”.

Kako je Izetbegović rekao, lider SNSD Milorad Dodik je tražio rok od mjesec dana u kojem bi trebalo da se pokuša da se odblokira rad Parlamentarne skupštine BiH, startuje formiranje Vijeća ministara BiH i Federalne vlade paralelno, a u hodu bi trebalo da se riješe i ostali detalji koji nisu sadržani u sporazumu.

“Rok od mjesec dana je prekratak. Rokovi se zadaju, pa se malo i produže, ali je bitno tu stvar završiti u sljedećih mjesec-dva dana”, rekao je Izetbegović.

Iako je u sporazumu navedeno da će se nastaviti saradnja s NATO-om u definisanom okviru, Izetbegović kaže da će to kretanje biti usporeno u sljedeće tri godine, ali da je bitno da se zadrži trend i okvir.

“MAP je aktiviran prije devet godina, sada je na nama kojom ćemo brzinom i kojim sadržajem slati planove, programe i izvještaje prema NATO-u. Nisam optimista da će se puno uraditi u sljedeće tri godine”, rekao je Izetbegović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh