Politika

Dani kada će Dodik i Čović zalediti “prijateljstvo”: “Oluja”, od slavlja do sjećanja na žrtve

Danas (4. augusta) i sutra (5. augusta) u Srbiji i Hrvatskoj su centralni događaji vezanu za akciju “Oluja”, hrvatske vojske. U Srbiji su zakazane komemoracije u čast žrtava, a u Hrvatskoj proslave zbog oslobađanja zemlje. Ovo su i dani kada će bh. politički saveznici Milorad Dodik i Dragan Čović zalediti “prijateljstvo”.

Dragan Čović i Milorad Dodik - Facebook

Iako imaju saglasje o gotovo svim političkim pitanjima u BiH Čović (HDZ) i Dodik (SNSD) u danima obilježavanja Oluje okreću se, svako na svoju stranu. U ostalim danima u godini ova dvojica političara ne spominju Oluju, niti progon Srba iz Hrvatske niti bilo šta u vezi toga, prenosi “Klix“.

Tako će Dodik s ostalim političkim vodstvom entiteta RS večeras na Fruškoj Gori u Srbiji sa srbijanskim državnim vrhom prisustvovati komemoraciji žrtvama i prognanim Srbima u Oluji. Kao i prethodnih godina očekuju se poruke osuda zvanične politike Hrvatske o karakteru Oluje te postupaka ili izjava hrvatskog državnog vrha.

Paralelno u Hrvatskoj teku pripreme za veliku proslavu akcije Oluja, a centralna manifestacija održat će se sutra u Kninu. Nesumnjivo će kaoi do sada obilčježavanju i slavlju prisustvovati Dragan Čović, lider HDZ-a iz BiH. Ipak, obilježavanje te vojne akcije bit će i u brojnim drugim gradovima, a u Splitu je najavljen i koncert kontroverznog Marka Perkovića Thompsona.

Generalno odnos Dodika i Čovića na primjeru Oluje govori kako bi se mogla izbjeći politizacija i zloupotreba žrtava, kada govorimo o prošlosti. Ipak, to bi vrijedilo da spomenuti političari nemaju destruktive ciljeve, naročito prema državi BiH.

Zaboravit će tako Dodik da je nedavno umjesto bh. štitio hrvatski interes u slučaju Pelješkog mosta i još mnogo toga u ovih prvih nekoliko dana augusta. A onda će vjerovatno sve po starom, iako o dijelu prošlosti gledaju drugačije i Dodik i Čović zaboraviti i Oluju i slavlje i prognane i žrtve.

Hrvatska Oluju slavi i naglašava da je time država oslobođena od okupatora, dok Srbija Hrvatsku optužuje da je tom akcijom protjerano 250.000 Srba, a da je oko 2.000 ubijeno.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh