Politika

Ramiz Salkić: “Mora se BiH braniti i u miru”

Bošnjaci, ali i svi drugi građani koji vole Bosnu i Hercegovinu, moraju u svakom trenutku biti spremni da brane svoju domovinu i u miru – rekao je Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS.

Ramiz Salkić - Blogspot.com

Moramo nastaviti braniti našu zemlju u miru. Bosna i Hercegovina danas ima svoje prijatelje, ali i neprijatelje. U ovom trenutku dio naših komšija i s istoka i zapada, uz podršku nekih koji žive u Bosni i Hercegovini, čine sve da ovu zemlju podijele, unazade i da otežaju njeno funkcioniranje. To je dodatna obaveza za sve nas da svakodnevno jačamo naše unutrašnje jedinstvo. Jedinstvo našeg naroda s našom kulturom, tradicijom, identitetom i bosanskim jezikom – rekao je Salkić, piše “Fena”.

Kazao je da Bošnjaci ne smiju dozvoliti da ih bilo ko svodi na vjersku skupinu.

Moramo dati svima do znanja da smo narod s hiljadugodišnjom historijom i dubokim korijenima u ovoj zemlji – saopšteno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

Dodao je da Bošnjaci moraju da jačaju svoj identitet.

Svako od nas, gdje god da se nalazi, ima obavezu da radi na jačanju naše domovine, identiteta i kulture sjećanja na sve ono što nam se desilo u proteklom periodu, uključujući i zločin genocida koji je počinjen na ovim prostorima. Temelj opstojnosti naše domovine su Bošnjaci na Drini i Savi, u Krajini i Hercegovini i zbog toga zaslužuju svaku vrstu pažnje i podrške – kazao je Salkić.

Pozvao je one koji ne žive u BiH da ne zaborave svoja ognjišta.

Vi koji ste došli u Bosnu i Hercegovinu na odmor, učinili ste veliki napor i dali ste doprinos razvoju zemlje, borbi za stabilnost i njeno jačanje. Pozivam vas da to i u budućnosti činite. Niko ne smije odustati od svog ognjišta. Niko na to nema pravo zbog naših šehida, ali i zbog budućnosti onih koji ovdje žive. Zato, jačajmo naše veze i radimo zajedno na našem povezivanju – kazao je Salkić u obraćanju, u bratunačkom naselju Pobuđe, gdje je organizovana tradicionalna, 14. po redu, Šehidska dova, u okviru obilježavanja 24. godišnjice genocida nad bosanskim muslimanima Bošnjacima u ‘zaštićenoj zoni’ UN Srebrenica.

Radi se o posljednjoj manifestaciji u okviru obilježavanja godišnjice genocida, u okviru koje je u džamiji u Pobuđu upriličen prigodan vjerski program, te proučena dova za šehide, žrtve genocida. Preživjeli su na ovaj način odali počast i šehidima Pobuđa. Na spomen-ploči na džamiji ispisana su imena i prezimena 293 šehida Pobuđa, od kojih je njih preko 170 ubijeno u genocidu.

Entitetski potpredsjednik je u svom obraćanju kazao da bosanski muslimani Bošnjaci, uprkos počinjenom genocidu i udruženom zločinačkom poduhvatu, širom domovine, dostojanstveno i čistog obraza, obilježavaju godišnjice najtežih zločina, tražeći pravdu za žrtve, a kaznu za zločince.

Istakao je da Bošnjaci danas moraju biti zahvalni šehidima, ratnim vojnim invalidima i demobilisanim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine što imamo državu, slobodu i mir.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh