Politika

Dragan Čović o Aluminiju: “Svaki problem ima ime i prezime”

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon sjednice stranačkog Predsjedništva kazao je da svaki problem u Bosni i Hercegovini ima svoje ime i preizme, pa tako i problem Aluminija.

Dragan Čović - PR/Haber.ba

Poručio je da su obavljeni razgovori, postignuti dogovori, te da nema više prolongiranja kada je o rješavanju problema u toj firmi riječ. Do 31. jula trebao bi se završiti program restruktuiranja. Čović je kazao da su prepoznate četiri grupe uposlenika u Aluminiju koje mogu imati interes.

Prvi su umirovljenici, oni koji mogu riješiti svoj status. Druga je grupa ona koja je potrebna, gdje trebamo da prepoznamo ljude bez kojih se proces u Aluminiju ne može uraditi. Treća su oni koji više ne žele raditi dole, nego žele otpremnine. Četvrti su oni koji se ne uklapaju u ove tri. Moramo napraviti jasan odnos i vidjeti kakav je tehnički status tih ljudi, kazao je.

Sve što se usvoji na narednim sjednicama i sastancima će biti predočeno javnosti, poručio je Čović između ostalog. Ranije je najavio i borbu protiv onih koji su doveli Aluminij do gašenja – ima li pravosudnih pomaka, bilo je pitanje novinara?

To je institucija u koju ne mogu niti želim da se miješam. Odnosi se na potpunu borbu protiv kriminala i korupcije. Nema veze na koga se odnosi. Svaki problem ima svoje ime i prezime. To institucije moraju raditi. Toliko informacija i komunikacija ima – to moraju samostalno raditi, rekao je Čović.

Uskoro očekuje i reakcije oko Aluminija.

Bit će beskompromisno, o bilo kom da se radi. To mora biti pravilo ponašanja, izjavio je Dragan Čović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh