Politika

Denis Zvizdić: “Zašto se samo priča o imenovanju Vijeća ministara, a ne radi PS BiH”

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić obratio se medijima nakon sjednice VM BiH gdje je govorio o zaključcima sa današnje sjednice.

No image - Haber.ba

Usvojili smo inicijativu da se započnu pregovori za projekt javnog prevoza u Sarajevu. Dvije komponente: sanacija i modernizacija javnog prevoza, a druga je obnova voznog parka. Projekt može imati investicionu vrijednost od 35 miliona eura, pod vrlo povoljnim uvjetima kao što je 15 godina otplate i tri godine grejs perioda“, kazao je Zvizdić, piše “N1“.

Dodao je da je usvojena i odluka o prviremenom finansiranju institucija.

Usvojili smo i i odluku o privremenom finansiranju institucija i međunarodnih obaveza BiH za naredni kvartal. Usvojen je i važan materijal, riječ je o datumu početka rada Zavoda i kaznenog pritvora. Stavljamo u funkciju objekat zatvora sa mogućnošću da primi zatvorenike različitih kategorija, počinje sa radom od 1. avgusta 2019. godine“.

Dodao je da je i razmatrano revidiranje strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

Na sjednici smo imali i materijal koji je često spominjan u medijima, povodom revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina. Današnji materijal nije usvojen jer unutar strategije nije ažuriran bilo koji dio strategije. Nemam odgovor na pitanje šta se desilo na preko 300 zaključaka u kojem su utvrđeni propusti u radu“.

Na novinarsko pitanje da li može preuzeti ulogu predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH, Zvizdić je kazao:

Više puta sam objasnio tu situaciju, u skladu sa važećim zakonodavstvom, kada ne bih obnašao tu funkciju ja bih prekršio zakon. Želim da se uvijek vladam postojećim zakonom i uvijek ću se ponašati u skladu sa zakonom. Nisam samo ja u toj situaciji, veliki broj ministara na državnom nivou se nalazi u dvojnoj ulozi, ali i za to postoji rješenje. Predsjedništvo BiH pošalje ime mandatara i riješili smo sva pitanja“, kazao je Zvizdić i dodao:

Zašto se samo priča o imenovanju VM, a zašto ne radi organ koji je formiran a to je Parlamentarna skupština BiH. Mene to jako interesuje, zašto ne radi Predstavnički dom i Dom naroda kada su izabrani zastupnici i rukovodstvo, preko 30 zakona čeka, finansijski sporazumi čekaju koji su već sada teški preko 600 miliona eura, vezani su za svaki pedalj BiH i svaki dio insfrastrukture BiH. Zašto ne radi organ koji je formiran a sve je fokusirano na imenovanje organa koji još nije formiran. Po meni bi bilo jako važno da počne raditi onaj nivo BiH koji je konstituiran, i da što prije iz Predsjedništva dobijemo ime mandatara za Vijeće ministara“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh