Svijet

Mogerini: Proširenje EU je investicija u sigurnost, stabilnost i prosperitet

Proširenje EU na zapadni Balkan je pitanje pomirenja i ujedinjenja evropskog kontinenta, poručila je šefica evropske diplomatije Federica Mogerini (Federica Mogherini).

Federica Mogherini - federicamogherini.net

– Za mene sama riječ “proširenje” nije odgovarajuća. Zemlje zapadnog Balkana su sve susjedne zemlje članicama. Riječ je o pomirenju unutar regiona – naglasila je Mogerini, prenosi “Avaz“.

Kako je kazala, vjeruje da je vrijeme i za otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom te da se nada da će Vijeće ubrzo donijeti takvu odluku.- Mislim da je to investicija u našu sigurnost, stabilnost i prosperitet – ističe ona.

Inače, u dokumentu objavljenom povodom tri godine rada na Globalnoj EU strategiji navedeno je da je Evropska unija napravila značajan napredak u pretvaranju vizije Strategije u konkretna djela, pri čemu se, pored ostalog, izdvaja i “potvrda EU perspektive za zapadni Balkan”.

– Zapadni Balkan je napravio nepovratan napredak na EU putu. To uključuje Prespanski sporazum Atine i Skoplja, pravosudnu reformu u Albaniji koja je bez presedana, otvaranje i zatvaranje pristupnih poglavlja Crne Gore i Srbije, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom, zahtjev za kandidaturu BiH. Opipljivi sporazumi postignuti su u u okviru dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU – ocijenjeno je u dokumentu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh