Politika

Predstavnici Bošnjaka, Hrvata i Srba izabrani u rukovodstvo Skupštine TK

Zastupnici u Skupštini TK danas su na prijedloge većine u klubovima Hrvata i Srba za članove rukovodstva ovog zakonodavnog tijela izabrali Borisa Krešića iz Demokratske fronte (DF) i Žarka Vujovića (SDP).

No image - Haber.ba

Krešić je izabran sa 19 glasova za i 15 protiv, dok je Vujović u rukovodstvo Kantonalne skupštine izabran sa 19 glasova za i 15 protiv, saznaje “Klix“.

Nešto ranije za člana rukovodstva Kantonalne skupštine iz reda Bošnjaka izabrana je Lejla Vuković iz Saveza za bolju budćnost (SBB) sa 19 glasova za i 15 suzdržanih.

Inače, izboru predstavnika konstitutivnih naroda u rukovodstvo ovog zakonodavnog tijela prethodila je rasprava, s obzirom na to da početkom sjednice nakon potvrđivanja imenovanja Vuković nisu izabrani predstavnici Hrvata i Srba, odnosno Vedrana Petrović (SDP) i Slađan Ilić (SDP).

Kako se kriza u Skupštini TK ne bi dodatno produbila, reagovao je zastupnik SDA Midhat Čaušević čiji je zaključak prihvaćen, a on se odnosi na to da kantonalna skupština glasa za prijedloge najmanje polovine zastupnika unutar oba kluba naroda.

Shodno ovakvom zaključku većina u klubovima Hrvata i Srba je predložila Krešić i Vujović koji su na kraju izglasani.

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini TK Dževad Hadžić je kazao da je ovakvom odlukom prekršeni Poslovnik i Ustav, jer kandidate nisu predložili klubovi u cijelosti, već njihove većine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh