Politika

Bakir Izetbegović: “Srebrenički genocid ušao u perverznu fazu slavljenja”

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je danas da je na žrtve srebreničkog genocida važno prisjećati se tokom cijele godine, a ne samo 11. jula.

Bakir Izetbegović - Twitter

Upravo je sjećanje na genocid, kako je rekao, jedini način da se spriječi da se takve stvari više ikada ponove, prenose “Vijesti“.

Sjećanje je živo cijelu godinu, ali naravno da ono kulminira na ovaj teški dan kada se svi okupimo tu u Srebrenici – rekao je Izetbegović za “BHRT”.

Naglašava kako je potrebno čuvati sjećanje i tražiti dobre ljude diljem svijeta, i ovdje u BiH, “u svim etničkim grupama, naročito među Srbima naći dobre ljude i pokušavati popraviti stanje i učiniti da se konačno može živjeti zajedno nakon svega što se tu desilo“.

Genocid ne samo da je negiran, nego je ušao i u jednu perverznu fazu slavljenja. To je strašno – naveo je Izetbegović.

Ukazao je na neophodnost usvajanja zakona o sprječavanju negiranja genocida, te naglasio da bi u tom pogledu međunarodna zajednica ipak nešto morala poduzeti.

Ne samo da negiraju genocid i slave zločince, nego i žele da završe projekat zločinaca. Govori se o tome da će se probati dovršiti podjela BiH. Vrijeme je da se iz te pospanosti razbudi međunarodna zajednica i uradi onaj dio posla koji je isključivo njen. Često govore pa to je vaša zemlja, to je vaš posao. Ne, mi samo čekamo da oni urade svoj dio posla – poručio je Izetbegović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh