BiH

Han: U EU nema mjesta za one koji veličaju ratne zločince

Uoči održavanja komemorativnog skupa u Potočarima 11. jula, evropski komesar za proširenje Johanes Han poručio je da u EU nema mjesta za one koji veličaju ratne zločince, “na kojoj god strani oni bili”, te dodao da se moraju poštovati sve odluke međunarodnih sudova.

Johanes Han - Nezavisne.com

“Konačna presuda u suđenju Radovanu Karadžicu zatvara slučaj jednog od najtragičnijih događaja u nedavnoj evropskoj istoriji”, rekao je Han, odgovarajući na jedno od poslaničkih pitanja, a prenosi “Avaz“.

Ponovio je da Evropska komisija redovno ističe u komunikaciji sa bosanskohercegovačkim političkim liderima da oni moraju biti primjer u poštovanju odluka međunarodnih tribunala, te naglasio da oni treba da se uzdržavaju od bilo kakvih izjava ili djela koja bi mogla da dovedu pod sumnju pitanje nezavisnosti procesa.

Takođe, kako je rekao, oni moraju da izbegavaju i da osuđuju bilo kakve inicijative koje bi mogle da povećaju tenzije, a “sve države se moraju jednodušno obavezati i to pokazati rječju i djelom da su opredjeljene za prevladavanje prošlosti tako što će raditi na pomirenju i rješavanju otvorenih pitanja i u ovoj oblasti mnogo prije nego što uđu u EU”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh