Politika

Vijećnici u Općini Centar traže povećanje paušala

Grupa vijećnika u Općinskom vijeću Općine Centar predložila je povećanje paušala općinskim vijećnicima.

No image - Haber.ba

Iz Općine Centar kazali su nam da je inicijativa za povećanje naknada vijećnicima Općinskog vijeća Općine Centar u formi prijedloga i da se o njoj razgovara u okviru kolegija Općinskog vijeća i političkih stranaka koje participiraju u radu općinskog vijeća, saznaje “Klix“.

“Detaljnije informacije o toku razgovora možete dobiti od članova Komisije za izbor i imenovanja i mandatno-imunitetska pitanja, kao i rukovodstva Općinskog vijeća Centar. Stav načelnika Općine Centar Sarajevo Nedžada Ajnadžića o ovoj inicijativi bit će prezentiran na sjednici Općinskog vijeća Centar”, rekli su nam iz općine.

Član Komisije za izbor i imenovanja i mandatno-imunitetska pitanja Općine Centar Nihad Uk (Naša stranka) rekao nam je tim povodom kako ne može govoriti o tačnim iznosima za koje je vladajuća većina predložila povećanje dodajući kako se radi o 50-60 KM.

“Ja sam na sjednici Komisije glasao protiv povećanja. Međutim, većinom glasova taj prijedlog je usvojen s obzirom na to da komisija ima osam članova, a oni su imali većinu”, kazao je Uk.

Prijedlog o povećanju paušala na dnevni red stavio je predsjednik Komisije za izbor i imenovanja i mandatno-imunitetska pitanja Abid Jusić koji dolazi iz Stranke demokratske akcije (SDA).

“Abid Jusić je stavio tu tačku na dnevni red. Prema Poslovniku Općinskog vijeća Općine Centar, predsjednik komisije predlaže dnevni red. Tu je bilo govora o nekoliko izmjena, prva izmjena odnosila se na visinu naknade paušala vijećnicima, druga da se ukida paušal predsjedavajućem i zamjenicima predsjedavajućeg i još neke sitne izmjene”, rekao je Uk.

Kako kaže, ovaj prijedlog nikada nije razmatran na Općinskom vijeću jer načelnik Ajnadžić nikada nije dao svoju saglasnost za povećanje.

U ovom trenutku većinu u Općinskom vijeću Općine Centar čine SDA (Mustafa Mulić, Velija Katica, Abid Jusić, Hamdija Hasanović, Edin Mirojević, Salko Pašović, Amra Alajbegović i Lejla Khattab), SBB (Sulejman Haljevac, Haris Mujanović i
Tea Dreković) i samostalni vijećnici Dževad Topić, Sead Srna i Karolina Karačić.

Međutim, iz kabineta predsjedavajuće Općinskog vijeća Općine Centar Karoline Karačić rekli su nam da je zagarantovano pravo svakog vijećnika u OV Centar da može inicirati izmjenu postojeće ili donošenje nove Odluke ili drugog podzakonskog propisa kojim se reguliraju prava i obaveze.

“Tako je i u ovom slučaju gdje su inicijativu pokrenuli pojedini vijećnici. Ova inicijativa je sada u formi prijedloga, međutim, u iniciranju tog prijedloga, kao ni u trenutnu realizaciju istoga, predsjedavajuća OV, kao ni njeni zamjenici, nisu umiješani te ne podržavaju isti, niti bilo kakvo povećanje paušala”, rekli su nam iz kabineta Karoline Karačić.

Ističu da se na dnevnom redu naredne redovne sjednice Općinskog vijeća Općine Centar, koja će biti održana 9. jula 2019. godine, ne nalazi akt kojim bi se regulisalo ovo pitanje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh