Politika

Dodik: (Bh. entitet) RS neće dozvoliti izlazak policije FBiH na granicu sa Srbijom i Crnom Gorom

Nije predviđeno Dejtonskim sporazumom

No image - Haber.ba

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da na granicu sa Srbijom i Crnom Gorom neće izaći policija Federacije BiH, niti iz kantonalnih MUP-ova jer to nije predviđeno Dejtonskim sporazumom.

– U Dejtonskom sporazumu jasno piše da policija jednog entiteta, niti kantona ne može prelaziti u drugi entitet bez saglasnosti tog entiteta. Takve saglasnosti nema i neće je ni biti. Time na sve načine pokušavaju destabilizirati Republiku Srpsku – naglasio je Dodik.

On je rekao da članovi Vijeća ministara mogu donositi bilo kakve akte, ali da RS neće dozvoliti kršenje Dejtonskog sporazuma.

– To neka im je jasno zauvijek – rekao je član Predsjedništva BiH za “Glas Srpske”.

Dodik je istakao da je najava Vijeća ministara da će Ministarstvo sigurnosti sačiniti prijedlog sporazuma o pružanju pomoći entitetskim MUP-ovima i operativnoj saradnji u nadzoru granice i u sklopu rješavanja migrantske krize podli pokušaj da Ministarstvo pribavi nadležnosti koje mu po Ustavu i zakonima ne pripadaju, a da Vijeće ministara postane vlada,piše Avaz

– Tako osmišljene aktivnosti u trenucima kada treba konstituirati vlast na nivou BiH neće doprinijeti pozitivnoj atmosferi. Zabrinjavajuća je činjenica da predlažu takvo rješenje, a da niko nije kontaktirao MUP RS. Nijedno rješenje neće proći bez saglasnosti RS – naveo je Dodik.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh