Politika

Orepić: Čović je uzrok problema Hrvata u BiH

Bivši ministar unutrašnjih poslova Hrvatske i zastupnik u Saboru Hrvatske Vlaho Orepić kazao je danas u Sarajevu kako politika Dragana Čovića nema ni legalitet ni legitimitet.

Orepić boravi u Sarajevu gdje se sastao s delegacijom Hrvatskog narodnog vijeća BiH (HNV).

“Politika Dragana Čovića nema legalitet i legitimitet, jer kao hrvatski nacionalni interes predstavlja politiku koja se zasniva na ratnom plijenu”, kazao je Orepić.

On je dodao da je ta politika uzrok problema s kojima se suočavaju Hrvati u BiH, prenose vijesti.

“Radim na terenu i razgovaram s ljudima, i mogu reći da to čak generira i strah i političku ovisnost, čak i velikih i jakih poslovnih ljudi na području Hercegovine. Ovo nije usmjereno protiv nikoga osobno, govorimo o golim činjenicama”, istakao je on.

Orepić je kazao kako politika Dragana Čovića zastupa tek jednu petinu biračkog tijela Hrvata u BiH.

On je dodao kako dodatni problem predstavlja činjnica da Čović jednom neobjašnjivom politikom u suradnji s Dodikom udaljava BiH od NATO perspektive BiH što je u direktnom sukobu s interesima Republike Hrvatske.

“To dodatno usložnjava sigurnosnu situaciju. Na tragu toga, najavljujem da će se Nova politika zalagati za objedinjavanje ukupnog političkog interesa hrvatskog političkog bića u BiH i boriti se za taj interes i ta prava kakva god ona bila”, istakao je Vlaho Orepić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh