Politika

Dodik: “Ako Srbi ne vjeruju u (bh. entitet) RS, onda nam ni Rusija ne može pomoći”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je za beogradsku Politiku da su u zabludi svi oni koji misle da se da BiH ne može raspasti, te da ni Rusija ne može pomoći bh. enitetu Republici Srpskoj ako srpski narod izgubi vjeru u taj entitet.

Milorad Dodik - N1info.com

Dodik je ocijenio da se vjerovanje strancima ispostavilo kao “najveći promašaj” i da je BiH trebalo da bude podijeljena 1995. godine. On smatra da bi postojala šansa za BiH kada bi se uvažavala volja sva tri naroda i entiteta, ali da je razgradnja Dejtonskog sporazuma počela činom njegovog potpisivanja i to uvijek “na štetu Republike Srpske nikad nauštrb Sarajeva”, prenosi “Srna”.

“Ovakva BiH opstaje samo zato što u međunarodnom vazduhu postoji zamisao da tako treba da bude… Sve što se dešava upravo potvrđuje da je riječ o propaloj državi. Na žalost ljudi koji tu žive, BiH pokazuje nemogućnost da funkcioniše. Volje nema ni među Srbima, Hrvatima ni Bošnjacima”, rekao je Dodik.

On je istakao da bošnjački politički lideri ne žele nastavak eurointegracija, jer, kako je objasnio, kada se uđe u kandidati status, onda nema visokog predstavnika ili je njegova uloga potpuno marginalizovana. Dodik je dodao da zato “Bošnjaci to blokiraju i kažu kako su krivi oni koji neće u NATO”.

On je napomenuo da “Federacija BiH ne fukcioniše, da se degradiraju izbori, a Bošnjaci biraju pogodnog Hrvata, što hoće da nametnu i Srbima, pa su ohrabrili sebe da imaju vremena da čekaju”.

“Mi u Republici Srpskoj ne smijemo da ispustimo ovo što imamo. Oni koji sjede u Sarajevu u ime Srba ne smiju da dozvole da se degradiraju stečena prava u odlučivanju. Može tri puta manje da nas ima, ali uz ovaj sistem odlučivanja uvijek ćemo zaštiti svoj narod i RS”, rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje da li je Rusija jedini oslonac RS-u, Dodik je poručio da je jedini oslonac RS-u njen narod.

“Kada narod izgubi vjeru u Republiku Srpsku, onda joj ni Rusija ne može pomoći. Rusija vodi uravnoteženu politiku, bez miješanja u ono što su naše politike. Time doprinesu održavanju BiH. Gradimo svoja politička prijateljstva, ima ih i na Zapadu”, kaže Dodik.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh