Politika

Bosić: Priča o koaliciji sa SDA je podmetanje

U Srpskoj demokratskoj stranci sutra se održava Izborna skupština na kojoj će biti biran novi lider stranke.

Mladen Bosić - AA

Dosadašnji predsjednik Vukota Govedarica jučer je ozvaničio da je kandidaturu za novi mandat povukao u korist stranačkog kolege Mirka Šarovića, aktuelnog državnog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. U utrci su još Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine, i Milan Miličević, predsjednik Glavnog odbora SDS-a.

Poziv na povlačenje

Bivši predsjednik SDS-a i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić, koji, nezvanično, podržava Šarovića, u intervjuu za „Avaz“ nije želio to javno i potvrditi, ali ne krije da se „uglavnom zna za koga će glasati“.

Kako vidite potez Govedarice i ko ima najveće šanse da bude izabran?

– Potez Govedarice nagovještava mi da će i drugi, koji nisu povukli kandidature, razmotriti svoje šanse i da će se povući da ne bi pravili razdor u stranci, koja je već izvjesno vrijeme u rovitom stanju. Tako bi taj proces prošao bez trzavica, a stranka bi mogla da prestane da se bavi sama sobom i krene u politički rad.

Sugerirate li to da se i drugi povuku u korist Šarovića?

– Ne govorim o imenima. Na njima je odgovornost kako će dalje stranka nastaviti funkcionisati. Treba suziti broj kandidata na samo jednog.

Ko se miješa

Je li tačno da SDS nije odustao od učešća u vlasti na nivou BiH te da bi Šarović, ako pobijedi, navijao za partnerstvo sa SDA, dok Milićević preferira SNSD?

– Prije svega, novoizabrani predsjednik treba SDS vratiti u politiku BiH. Ta priča o koalicijama sa SDA ili SNSD-om je bez veze. Stvar je novog rukovodstva da procijeni treba li u vlast ili u opoziciju. Priča o koaliciji sa SDA klasično je podmetanje u unutarstranačkoj borbi. Tradicija je već da se u ova dešavanja svi miješaju, i novinari, i druge stranke, da ne kažem čak i da se miješaju iz drugih država.

Mislite na Srbiju?

– Ne mislim ništa, ništa ja nisam rekao.

Šarović s najvećim šansama

Nezvanično, osim Bosića i Govedarice, Šarović ima podršku i drugih kandidata. S druge strane, Milićević ima podršku struje u kojoj su Milovan Cicko Bjelica, Sonja Karadžić i Darko Babalj.

Šarović je za naš list rekao da ne želi bilo šta komentirati, jer su to, kaže, unutrašnje stvari stranke. I Mićić je odbio komentar.

Vido sam, dok sam bio predsjednik, da mnogi zloupotrebljavaju podršku Govedarici i nekim drugim ljudima, među kojima su i sadašnji kandidati. Želim da stranka izađe stabilna iz ovog procesa, a ne da dolijevam ulje na vatru, kaže Bosić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh