Politika

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda bh. entiteta RS traži ukidanje smrtne kazne

Sedam delegata u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske, kao legitimni podnosioci, podnijeli su Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zahtjev za ocjenu ustavnosti člana Ustava RS koji se odnosi na smrtnu kaznu.

Vijeće naroda RS - NAP.ba

Zahtjev Evropske komisije je da se ukine ovakav oblik kažnjavanja, a takva ustavna odredba postoji još jedino u Ustavu bh. entiteta.

Jedan od potpisnika apelacije Dževad Mahmutović pojasnio je da ovaj zahtjev temelje na odredbama Ustava BiH i Aneksa I, koji se tiče ljudskih prava, prema kojima je ovakva odredba entitetskog Ustava u suprotnosti s Ustavom BiH.

– Ustav BiH zbog posljedica rata i uvjeta u kojima je nastao garantira maksimalnu zaštitu ljudskih prava i primjenu Konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama u potpunosti u BiH dajući još prednost u odnosu na ostale zakonske propise – dodao je Mahmutović.

Kako je istaknuo u posljednjem mišljenju Evropske komisije o spremnosti BiH za otvaranje pregovora s EU o pristupanju, jedna od preporuka koje BiH treba uraditi je ukidanje odredbe o smrtnoj kazni.

– Nismo imali bilo kakav drugi mehanizam za postupanje u tom smislu te smo se obratili Ustavnom sudu BiH – kazao je Mahmutović.

Također, podsjetio je da je ova odredba Ustava RS bila predmet akta koji je sadržavao 30-ak amandmana na Ustav RS, ali tada predstavnici Bošnjaka u Vijeću naroda nisu pristali na promjenu Ustava na takav način.

Zatražili su da se glasa pojedinačno o svakom od amandmana te bi ovaj amandman, tvrdi Mahmutović, dobio podršku Bošnjaka, ali na to se nije pristalo.

– Taj “paket” amandmana sadržavao je niz drugih promjena Ustava kojima bi se dodatno pogoršao status ljudskih prva i položaj Bošnjaka u tom entitetu, zbog čega za nas to nije bilo prihvatljivo – istaknuo je bošnjački delegat.

Nakon mišljenja Evropske komisije Klub Bošnjaka bio je optužen da opstruira izmjenu te ustavne odredbe, zbog čega je sedam bošnjačkih predstavnika u Vijeću naroda RS podnijelo apelaciju Ustavnom sudu BiH.

Mahmutović je izrazio nadu da će Ustavni sud BiH prihvatiti ovu apelaciju te da će u skladu s pravilima postupati hitno u ovom predmetu kako bi ove neustavne odredbe izbrisali iz Ustava RS.

– Na taj način zaustavilo bi se daljnje narušavanje međunarodnog ugleda BiH i njenih entiteta te prava i sloboda njenih građana – zaključio je delegat u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda RS i potpisnik apelacije Dževad Mahmutović, piše “Avaz“-


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh