Politika

Mektić: VSTV je otuđeni centar moći koji ne želi nikome odgovarati za svoj nerad

Zadovoljstvo mi je što je Parlament počeo da radi, jer mi moramo iz ove institucije da isključimo razne vrste dnevno-političkih interesa i politikanstva, te da počnemo rješavati krupna životna pitanja građana, rekao je zastupnik SDS-a u Predstavničkom domu PSBiH i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Dragan Mektić - Twitter

Mektić ističe da je današnja rasprava bila zadovoljavajuća, te da je iznesen niz argumenta i činjenica koje ukazuju da je veliki problem pravosuđe, vladavina prava i pravna država u BiH.

“Problem pravne nesigurnosti ujedno predstavlja problem za sve druge oblasti života u BiH i bilo kakav njen razvoj. Pozivati se na potrebe uspostavljanja vladavine prava i pravne države, jer je to proces evropskih integracija, za mene nije prihvatljivo. Za mene je interes građana ključna potreba uspostavljanja pravne države. VSTV kao najodgovornija institucija za ovakvo stanje u BiH i dalje se ponaša neodgovorno. Niko od njih nije danas tražio da budu tehnički servis Parlamenta, tražili smo da prisustvuju raspravi o izvještaju o radu VSTV-a”, kazao je Mektić.

Mektić ističe da ponašanje VSTV-a govori da je ta institucija i dalje “otuđeni centar moći” koji ne želi nikom, pa ni građanima odgovarati za svoj nerad i trenutno stanje u BiH.

“Oni bi morali da shvate da je percepcija građana jedinstvena da pravni sistem ne funkcioniše i da je to razlog za mnoge krize unutar BiH. Za očekivati je da oni ne shvataju ili ne žele da shvate sve probleme i da neće ništa poduzimati, te da su korupcija i kriminal duboko involvirani u pravosudne institucije BiH”, rekao je Mektić.

Očekuje da će postajati većina u parlamentu koja će konstatovati propast pravosuđa i da će opšta većina u Parlamentu izglasati prijedlog poslanika SBB-a Damira Arnauta za uspostavljanje parlamentarnog istražnog tijela koje će utvrditi sve anomalije u pravosudnim institucijama, a zatim da će doći do izmjena u zakonskoj regulativi koja dozvoljava ovakvo stanje.

Osvrnuo se i na stanje s migrantima u BiH, o čemu će biti riječi na današnjoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH.

“Počeli smo raditi onako kako treba. Migranti trebaju da se nalaze u prihvatnim centrima, a ne po parkovima i nekim objektima koje samovoljno zauzimaju. Moraju se pridržavati pravila ponašanja i kućnog reda, a mi smo obavezni da im pružimo humanitarnu zaštitu. U svakom slučaju nipošto ne smiju narušavati živote ljudi u lokalnim zajednicama u BiH”, podvukao je Mektić, piše “Fena”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh