Politika

Vojna komponenta: Umjesto rezervnog sastava policije, bh. entitet RS uvodi žandarmeriju

Predsjednik Vlade bh. entiteta Republike Srpske (RS) Radovan Višković rekao je danas u Bijeljini da će taj bh. entitet, ako ne može imati rezervni sastav policije, formirati žandarmeriju po ugledu na sve zemlje u okruženju i svijetu.

Specijalne jedinice MUP-a RS - N1info.com

Naveo je da se u vezi s izmjenama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima bh. entiteta RS, kojima je bilo predviđeno formiranje rezervnog sastava policije, podigla prevelika fama, prenosi “Fena”.

Odluka da se povuku amandmani na Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima bh. entiteta Republike Srpske je korak u pravom smjeru, jer bi se njima stvorili uslovi za formiranje rezervnog sastava policije Republike Srpske.

Kazali su ovo za “Avaz” iz Uredu za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u reakciji na današnju odluku MUP-a RS o odustajanju formiranja rezervnog sastava policije.

“Kao što smo i ranije govorili, uspostava rezervnih policijskih sastava u bilo kojem entitetu ne doprinosi rješavanju transnacionalnog pitanja poput migrantske krize. Jedino će veći stepen koordinacije i interoperabilnosti doprinijeti stabilnijoj i sigurnijoj Bosni i Hercegovini. S druge strane, rezervne policijske snage bi samo povećale tenzije i vodile ka eskalaciji nepovjerenja. Također, tražimo dodatne informacije od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske o informaciji od 24. juna prema kojoj će jedinice za podršku promjeniti naziv u “žandarmeriju”, koja se definiše kao vojna komponenta institucija za primjenu zakona”, naveli su iz Ambasade SAD-a.

Sjedinjene Američke Države, navode dalje, ulažu milione dolara u BiH u policijske jedinice koje nisu militarizovane i koje su, prije svega, u u funkciji zaštite građana i ti ciljevi će i dalje biti naš prioritet.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh