BiH

Vijeće ministara BiH usvojilo informaciju o stanju u oblasti migracija u BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine razmotrilo je danas i usvojilo Informaciju o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini u vezi s povećanim prilivom migranata u BiH, u kojoj se navodi da je od 1. 1. 2019. do 5. 6. 2019. godine Službi za poslove sa strancima prijavljen 9.081 nezakoniti migrant.

Vijeće ministara BiH - Fena

Namjeru za podnošenje zahtjeva za azil u ovom periodu iskazalo je 8.466 osoba, a zahtjev za azil podnijelo njih 196.

Najviše migranata dolazi iz Pakistana (36,3 posto), Bangladeša (9,2 posto), Iraka (8,8 posto), Sirije (8,7 posto) i Afganistana (7,5 posto).

U periodu od 27. 5. do 5. 6. 2019. godine Službi za poslove sa strancima prijavljeno je 743 nezakonitih migranata. U istom periodu namjeru za podnošenje zahtjeva za azil iskazale su 673 osobe, a zahtjev za azil podnijela je 51 osoba.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, usvojilo je Migracioni profil Bosne i Hercegovine za 2018. godinu, čime BiH na godišnjem nivou ispunjava jednu od obaveza u procesu liberalizacije viznog režima te osigurava uvid u ključne trendove u oblasti migracija, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH, piše “Fena”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh