Politika

Šefik Džaferović: “SNSD blokira formiranje vlasti nepoštivanjem zakona, a HDZ uslovljavanjima”

Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH i potpredsjednik SDA, izjavio je nakon današnje sjednice stranačkog organa, govoreći o uspostavi vlasti, da formiranje vlasti na državnom nivou blokira SNSD nepoštivanjem ustava i zakona, a na federalnom nivou HDZ uslovljavajući uspostavu vlasti izbornim zakonom.

Šefik Džaferović - Blogspot.com

Sve vrijeme izbjegavamo prepirke ne želeći dodatno usložnjavati procese. Moramo reagirati na teza kako je SDA kriva za blokadu uspostave vlasti. Ovu tezu plasiraju iz SNSD-a koji odbijanjem da poštuju ustav blokiraju uspostavu vlasti. Uspostava Vijeće ministara može krenuti odmah, ali potrebno je poštovati ustav i zakon. Ne mogu se opstruirati zakoni koji vam nisu povoljni, a podržavati oni koji jesu“, kazao je Džaferović, piše “Klix“.

Naveo je da SNSD odbija saradnju s NATO savezom, a da neki kadrovi te stranke dovode u pitanje i evropski put.

SNSD odbija saradnju i najavljuje da će odustati od NATO puta, a povrh svega za blokade optužuju SDA. Parlamentarna skupština je blokirana, predsjedavajući ne zakazuje sjednice Predsjedništva što je također svojevrsna blokada. Nama nije problem da predsjedavajući bude iz SNSD-a, ali da se obaveže na poštivanje ustava i zakona“, istakao je Džaferović.

Kada je riječ o uspostavi vlasti na entitetskom nivou, Džaferović napominje kako HDZ postavlja svoje uslove vezane za usvajanje izbornog zakona.

Iz HDZ-a ponavljaju da se uspostava vlasti na federalnom nivou ne uslovljava ničim, ali ponavljaju da se mora usvojiti izborni zakon“, kazao je Džaferović.

Dodao je da su odbili sve što je nuđeno u razgovorima s međunarodnim institucijama i da je to problem koji traje duže od decenije.

Pozivamo HDZ da odmah formiramo vlast na federalnom nivou“, apelovao je Džaferović, dodavši da je moguće naći model po kojem će se moći postići kompromisno rješenje.

Naveo je kako prihvataju obavezu da na rješenju rade zajedno.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh