Politika

Željka Cvijanović: “Aktivacija MAP-a izmišljena tema”

Uoči odlaska u Rusiju, gdje će sa Predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, prisustvovati Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, predsjednica bh. entiteta RS Željka Cvijanović poručila je da su odnosi sa Rusijom dobri.

Željka Cvijanović - Vecernji.ba

Govoreći o formiranju vlasti na nivou BiH, u emisiji Ukrštenica, Cvijanovićeva je istakla da je neformiranje Savjeta ministara politička igra SDA.

Neformiranje vlasti na bh. nivou je samovolja jedne političke partije koja nastoji da blokira politički život u BiH, izjavila je predsjednica Srpske, istakavši da je neformiranje Savjeta ministara politička igra SDA, koja želi da blokira učestvovanje SNSD-a u vlasti na nivou BiH.

Ovdje su jasno pozicionirani pobjednici koji bi trebalo da formiraju vlast. Ona nije formirana zbog političke igre, a bilo bi mnogo lakše da nije tako, jer bi i kredibilnije nastupili prema EU – navela je Cvijanovićeva.

Predsjednica bh. entiteta RS poručila je da je aktivacija MAP-a izmišljena tema SDA koja želi namjerno da blokira evropski put BiH. Glavni i jedini uslov je, kaže, formiranje vlasti na bh. nivou. I pored sabotiranja od strane političkog Sarajeva, Evropska unija ipak je dala pozitivno mišljenje za BiH.

Ovo je bila poruka da nas nisu stavili u ćošak i da ćemo biti “na radaru”. Poručili su nam da radimo svoj posao i da polako idemo naprijed, kako bismo postigli traženu dinamiku, ali da se to neće desiti prije sljedeće godine – ističe Cvijanovićeva.

Govoreći o mehanizmu koordinacije, Cvijanovićeva je poručila da ne postoji mogućnost da on bude ukinut, jer je usvojen i obavezujući. Na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, Cvijanovićeva i Dodik, sastaće se sa zvaničnicima iz Gasproma, s kojima će razgovarati o izgradnji gasovoda prema Srpskoj.

Takođe, planirano je potpisivanje mape puta za saradnju sa gubernatorom Sankt Peterburga, koju ću ja potpisati. Time ćemo precizirati aktivnosti za jačanje saradnje u brojnim oblastima – istakla je Cvijanovićeva.

Prijateljstvo i saradnja sa Rusijom treba da se njeguje, ali to ne isključuje saradnju sa drugim državama, zaključila je predsjednica bh. entiteta RS, prenose “Vijesti“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh