Politika

Bakir Izetbegović: “Tegeltija to sebi nije trebao dopustiti, slijedi akcija EU”

Prvi čovjek SDA i bivši član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović smatra predsjednika VSTV-a Milan Tegeltija sebi nije trebao dopustiti da se nađe u ovakvoj situaciji te da BiH može očekivati akciju Evropske unije u borbi za poštivanje prava.

No image - Haber.ba

Mislim da gospodin Tegeltija ne bi sebi smio dozvoliti da ulazi u komentare i intervencije po pitanju predmete. To je potpuna jedna protivzakonita pozicija i to je nedvosmisleno tako. Da li je tu nuđen neki novac i ko je tu eventualno uzeo novac, to treba dokazati. Ali samo ovo je dovoljno da ga diskvalificira, nije to sebi trebao dopustiti“, kazao je Izetbegović u razgovoru za “MTV Igman”.

On je istakao da se svi u BiH slažu kako pravosuđe nije u dobrom stanju.

U najnovijem izvještaju Evropske unije jedan od uslova za BiH je novi zakon o VSTV-u. Imali smo tu i posjetu gospodina Reinharda, koji se bavio Zapadnim Balkanom i koji je dobar posao uradio u Makedoniji, čija je ekspertiza upravo borba protiv korupcije. Mislim da slijedi jedna akcija EU koja će nam biti od pomoći da dovedemo u red rad pravosuđa u BiH. To će naravno da potraje“, mišljenja je Izetbegović.

U aferi “Potkivanje” koja potresa bh. pravosuđe našao se i prvi čovjek Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija protiv koje je Ured disciplinskog tužioca (DKT) podigao i disciplinsku prijavu zbog susreta za privrednikom iz Velike Kladuše Nerminom Aleševićem. Alešević je tajno snimao razgovor sa Tegeltijom i inspektorom SIPA-e Markom Pandžom kada su pričali o predmetu koji je u okviru Tužilaštva KS, prenose “Vijesti“.

Tegeltija je nakon podizanja disciplinske prijave uzeo godišnji odmor.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh