Politika

Dodik: “BiH ne pripada političkom Sarajevu, nego pripada svima u BiH”

U zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu u toku je sastanak lidera SNSD-a Milorada Dodika i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića o formiranju Vijeća ministara BiH.

Milorad Dodik i Bakir Izetbegović - Twitter

Prema nezvaničnim saznanjima “Srne”, sastanku prisustvuju i potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić i potpredsjednik SDA Šefik Džaferović.

Dodik je ovaj sastanak najavio na današnjoj konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu, poručivši da “osjeća da sastanak sa Izetbegovićem ništa neće donijeti”.

“Nisam za pravljenje farse. Vjerovatno će ovo biti zadnji sastanak da vidimo šta može. Sljedeći sastanak biće samo onda kada se nešto može”, poručio je Dodik

Dodik je ranije rekao da pokušava dogovoriti sastanak sa predstavnicima SDA i liderom ove stranke Bakirom Izetbegovićem, kako bi se “vidjelo gdje stvari stoje”.

“Ako je to opet njihova priča u vezi sa MAP-om, nigdje se ne krećemo”, naglasio je Dodik, navodi “Srna”.

Kako je rekao, SNSD ostaje pri svojoj politici – mora se formirati izvršna kako bi se omogućilo funkcionisanje zakonodavne vlasti.

“Da li je to u redu? Mislim da je to u redu. BiH ne pripada političkom Sarajevu, nego pripada svima u BiH”, poručio je Dodik.

Kako je kazao, želja mu je dogovor o formiranju novog saziva Vijeća ministara, koji bi napravio okvir saradnje sa NATO-om u narednom periodu.

“To svakako nije MAP i aktiviranje MAP-a, ali jeste saradnja na nekim pitanjima. Mi ne bježimo od toga, ali da bismo to mogli, moramo da imamo novo Vijeće ministara BiH, jer postojeće ne može da funkcioniše. Nekoliko puta ne mogu da se održavaju sjednice, a pitanje je kako će to izgledati u budućnosti”, smatra Dodik.

Prema njegovom mišljenju, oni kojima su “puna usta BiH” zadaju joj ozbiljan udarac.

“Osam mjeseci se onemogućava afirmacija prava Srba kao konstitutivnog naroda da imaju svoje legitimne predstavnike”, ponovio je Dodik.

Poručio je da ne vodi “tuk na utuk” politiku.

“Ovo je politika da dobijemo ono što nam pripada. To ne treba da mi da Bakir Izetbegović. Srpskom narodu u Vijeću ministara pripada mjesto predsjedavajućeg i tri ministarska mjesta. Mi to hoćemo, ne zanima me Bakir Izetbegović niti bilo ko drugi. To je naše pravo, a ako nam ga ne date, naravno da nećemo radimo u Parlamentu, niti da se zalažemo i znojimo u Predsjedništvu BiH”, poručio je Dodik, prenosi “Srna”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh