Politika

Prekinuta sjednica Kolegija: SNSD odbio razmatrati formiranje komisija bez formiranja Vijeća ministara

Iako su članovi Kolegija iza zatvorenih vrata zasjedali sat, nisu uspjeli usaglasiti stavove

Sjednica Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH prekinuta je jer članovi Kolegija iz SNSD-a Nikola Špirić i Nebojša Radmanović nisu pristali da se razmatra tačka o formiranju komisija Parlamenta BiH prije nego što se formira Vijeće ministara BiH.

Potvrdio je ovo Bakir Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda PSBiH.

Iako su članovi Kolegija iza zatvorenih vrata zasjedali sat, nisu uspjeli usaglasiti stavove da se formiraju parlamentarna tijela.

Parlament u blokadi

– Mi smo znali biti bez Vijeća ministara i godinu, ali nikada se nije desilo da nisu formirane komisije i da je Parlament BiH u blokadi. Sjednica nije ni održana, nije ustvari ni počela, jer dnevni red nisu prihvatili predstavnici SNSD-a, gospodin Špirić i gospodin Radmanović. Njihov razlog je stari, oni smatraju da, dok se ne formira novo Vijeće ministara, ne može raditi ni zakonodavno tijelo, tako da su sada zaustavili formiranje komisija, unutar oba doma, a na ovaj način se zaustavlja i rad Kolegija. Mi smo i ranije imali situacija kada nije bilo fomirano Vijeće ministara, ni entitetske vlade i ta stanja su znala trajati i duže od godinu. Ali nije se desilo da se zaustavlja rad PSBiH – kazao je Izetbegović.

On je pojasnio da su štete zbog nerada Parlamenta BiH ogromne.

– Parlamentarna skupština košta svaki dan 63.000 KM, imamo visoke plaće i to su direktne, vidljive štete koje se mogu iskazati brojevima. One štete koje nanosimo neradom PSBiH su daleko veće, za ugled zemlje i konkretne interese, jer u ovom času stotine zakona, odluka, sporazuma, čekaju na usvajanje, odnosno na formiranje komisija – istakao je on.

Izetbegović je kazao da je SDA spremna na kompromis kada je u pitanju usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana za NATO, te je pozvao Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a, da im se pridruži u traženju rješenja.

– Naravno, imamo taj čvor koji je vezan za dostavljanje prvog godišnjeg plana u okviru MAP-a. Mislim da se tu da naći rješenje, jer dostavljanje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) ne znači članstvo BiH u NATO-u i mi smo spremni politički zauzeti takav stav, potvrditi ga, tako da očekujemo od SNSD-a, od njihovog lidera, da se i on tu potrudi i da zajedno s nama pronađe rješenje, da se ova stvar pokrene iz mrtvog ugla, ako uspijemo riješiti taj čvor u vezi sa slanjem prvog Godišnjeg nacionalnog plana – kazao je Izetbegović.

Pojasnio da je spreman u ANP-u mijenjati konstatciju da je BiH za NATO, jer je činjenica da Narodna skupština RS traži vojnu neutralnost BiH.

Kada je u pitanju sporenje u vezi s eformom policije, on je rekao da mu trenutno nisu poznati detalji šta smeta RS, ali da je vejrovatno riječ „o nekom prijenosu nadležnosti“.

Dodao je da se od svih očekuje da naprave neki kompromis.

– Dakle, kada je u pitanju Ustav BiH i vladavina zakona, kompromis se ne može napraviti. Mi očekujemo da mandatar novog saziva Vijeća minsitara BiH koji će doći iz SNSD-a to jasno potvrdi. Kada je u pitanju Ustav, vladavina svih zakona, odluka strateških koje je donijelo Predsjedništvo BiH i PSBiH da se oni imaju poštovati – rekao je Izetbegović najavivši da bi ovih dana mogao biti održan sastanak lidera stranaka.

– Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba +5
Napraviti kompromis

Odgovarajući na novinarsko pitanje bi li situaciju neformiranja vlasti i pat-poziciju u kojoj se BiH nalazi riješili vanredni izbori, Izetbegović je kazao:

– Mogućnost vanrednih izbora, hvala Bogu, ne postoji, jer da postoji, imali biste ih svakih šest mjeseci. S obzirom na današnje odnose, to bi bilo tako, na ovaj način smo ipak prisiljeni da nađemo neka rješenja i da oni koje je narod odabrao iznađu kompromis ili rješenja i da pokrenu zemlju iz ove situacije.

Na konstataciju da ipak nema nikakvih sankcija za svojevolju političara kod neformiranja vlasti, Izetbegović je ocijenio:

– Mislim da bi tu ipak OHR ili PIC neke odluke i tumačenja trebao donijeti. Jer, zaista, primati visoku plaću, a neradom ubijati zemlju, zaustavljati državu je neprihvatljiva stvar i sigurno protuzakonita.

Komentirajući činjenicu da poslanici i delegati, uprkos tome što Parlament BiH ne zasjeda, redovno putuju po Evropi i svijetu, Izetbegović u tome ne vidi ništa sporno.

– Što se tiče putovanja i predstavljanja PSBiH van BiH, ne mislim da i to trebamo zaustaviti. Bitno je da smo predstavljeni, zašto bismo zaustavili još takvu depresivnu poruku. Smatram da je nečasno primati plaću, a ne htjeti formirati komisije i raditi za državu i za građane – smatra on.

Na insistiranje novinara da kaže šta su onda članovi Zajedničkog kolegija pričali duže od sat iza zatvorenih vrata, kada nisu postigli ni saglasnost u vezi s dnevnim redom, Izetbegović je pojasnio:

– Pričali smo o ovome o čemu pričam i ovom detalju na kojem je sve zapelo. O slanju prvog ANP-a u Brisel i tražili način da se ta stvar desi. Po meni, kompromis je unutar toga da se kaže da ANP nije članstvo u NATO-u i, ako treba unutar samog ANP-a neke stvari drugačije definirati, mi smo otvoreni za to jer u sadašnjem materijalu stoji da u BiH postoji opći konsenzus kada je u pitanju kretanje BiH ka NATO-u, što nije tačno. Imamo otpor Narodne skupštine RS, također od RS, imamo otpor za neke detalje koji su vezani za reformu policije, tako da trebamo tu biti elastični da možemo uraditi neke izmjene unutar samog ANP-a, ali, eto, treba razgovarati i mislim da ćemo se vidjeti ovih dana gospodin Čović, gospodin Dodik i ja.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto i predsjedavajući Doma naroda Bakir Izetbegović, sa zamjenicima Nebojšom Radmanovićem, Denisom Zvizdićem te Draganom Čovićem i Nikolom Špirićem, trebali su razmatrati kriterije za izbor članova zajedničkih komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, kao i izbor članova stalnih delegacija Parlamentarne skupštine BiH, no nisu se usaglasili.

Na dnevnom redu sjednice bio je i dopis Ministarstva vanjskih poslova BiH u vezi s imenovanjem parlamentarne delegacije naše zemlje u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope. Naime, naša zemlja do kraja ove godine ne može učestvovati u radu PSBiH Vijeća Evrope, jer Parlament BiH nije imenovao u roku delegaciju koja će nas predstavljati u tom tijelu.

Bertonov dopis

Podsjetimo, šef Misije OSCE-a u BiH Brus Berton (Bruce) uputio je dopis Parlamentarnoj skupštini (PS) BiH u vezi s formiranjem Interresorne radne grupe za pripremu prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona i Zakona o finansiranju političkih stranaka.

Ovaj dopis našao se kao jedna od tačaka dnevnog reda današnje sjednice Zajedničkog kolegija oba doma PSBiH.

Nakon što se Kolegij Predstavničkog doma PSBiH ranije upoznao s informacijom Ureda agenta Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava o postupku pred Evropskim sudom za ljudska prava u predmetu “Svetozar Pudarić protiv Bosne i Hercegovine”, to je trebao učiniti i Zajednički kolegij.

Na dnevnom redu bio je i dopis predsjednika Ustavnog suda BiH Zlatka M. Kneževića u kojem navodi da se želi obratiti članovima oba doma Parlamenta BiH, a, prema nezvaničnim informacijama, govorio bi o nepoštovanju odluka Ustavnog suda BiH.

Kolegij je trebao biti upoznat i s obavještenjem parlamentarnog vojnog povjerenika BiH Boška Šiljegovića o održavanju 11. svjetske konferencije ombudsmena za oružane snage.

Inače, Parlament BiH u ovom sazivu nije održao nijednu sjednicu zbog blokada usljed neimenovanja novog Vijeća ministara,piše Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh