Politika

Parada ponosa podijelila BiH političare: Jedni se protive ili šute, drugi velika podrška

Prva parada ponosa u Bosni i Hercegovini koja je najavljena za 8. septembar u Sarajevu izazvala je podijeljene reakcije političkih subjekata. Dok jedni osuđuju ovo okupljanje govoreći da se ne treba održati, drugi pozivaju na toleranciju i poštovanje prava LGBTIQ osoba.

No image - Haber.ba

Iako je Vlada Federacije BiH, predvođena Strankom demokratske akcije (SDA) prošle godine prihvatila zahtjev za formiranjem radne grupe za izradu zakona o istopolnom partnerstvu, najveća bošnjačka stranka u BiH protivi se održavanju prve parade ponosa u BiH.

SDA je pozvala organizatore i vlasti da odustanu od organizovanja.

Pravo na slobodan život, imovinu, zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i posao mora biti osigurano svakoj osobi, nezavisno od njene se*sualne orijentacije. Međutim, smatramo da u društvu kakvo je naše, koje njeguje temeljne vrijednosti i uz sve veće izazove savremenog doba nastoji sačuvati porodicu, javne parade LGBT osoba ne treba organizovati jer će se time samo produbiti jaz između ljudi različitih shvatanja, a ljudska prava neće dobiti novu vrijednost – smatraju iz SDA.

Socijaldemokratska partija (SDP) osudila je govor mržnje, diskriminaciju i prijetnje nasiljem u vezi sa organizacijom parade ponosa. Predstavnici SDP pozvali su pravosudne institucije da adekvatno odgovore na napade na organizatore.

Polazeći od Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama, kao i ustavnih odredbi o ljudskim pravima i slobodama, SDP BiH u centar svoje političke aktivnosti stavlja zakonsko reguliranje ljudskih prava i sloboda i njihovo dosljedno provođenje.

Naš cilj je društvo bez superiornosti i subordinacije, bez patrijarhata, rasizma, homofobije i transfobije, društvo bez predrasuda i diskriminacije. Mi ne trpimo diskriminaciju na temelju pola, godina, invaliditeta, boje kože, etničke pripadnosti, vjere, rodnog identiteta i se*sualne orijentacije ili bilo čega drugog što nas čini jednakim ljudima – bilo na poslu, u slobodno vrijeme, u školi, kod kuće ili drugdje – oglasili su se iz SDP.

Slično su reagovali i iz Naše stranke kazavši kako se ljudska prava ne smiju tretirati kao supermarket iz kojeg možemo birati prava jednih, a u isto vrijeme ignorisati prava drugih osoba.

Dužnost institucija ove zemlje jeste da svojim građanima garantuje slobodu kretanja, izražavanja i okupljanja, te da ih zaštiti od diskriminacije bez obzira na njihovu vjeru, rasu, etničku pripadnost i sve druge posebnosti uključujući se*sualno opredjeljenje – kazali su iz Naše stranke.

Takođe iz Demokratske fronte (DF) govore kako nemaju ništa protiv bilo kojeg oblika okupljanja građana koje je u skladu sa zakonom i pravilno najavljeno nadležnim organima.

LGBT udruženja su nekoliko puta pokušali organizovati slične skupove što im nije omogućeno, a o čemu je Ustavni sud BiH 2014. godine rješavajući apelaciju nadležnog udruženja donio odluku da organi Kantona Sarajevo moraju omogućiti pravo osoba na javno okupljanje što je u skladu sa članom 11 Evropske konvencije za zaštitu prava i osnovnih sloboda i članom II/3.1 Ustava BiH. Demokratska fronta stoji pri stavu da održavanje najavljene parade treba podržati, a da je lična stvar svakog pojedinca da li će učestvovati ili ne – jasni su iz DF.

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) nije se zvanično oglasila, kao ni brojne druge stranke u BiH, ali je njen lider Dragan Čović prokomentarisao održavanje.

Kod nas svako malo neko paradira. Ja sam poštovalac svih različitosti, to je lična stvar. Naravno, svako od nas razmišlja drugačije i to treba uvažavati, i to je različitost – kazao je Čović.

Jedan od rijetkih političara koji je otvoreno rekao kako podržava organizatore parade ponosa, iako im se neće pridružiti u šetnji, je Fahrudin Radončić.

Lider SBB istakao je kako LGBTIQ populacija postoji u cijelom svijetu, te kako je obaveza naših vlasti da omoguće da se održi u miru.

Hajmo naći tu toleranciju da svako bude ono što želi da bude, da niko nikom ne nameće svoje standardne kao dominantne – rekao je Radončić.

Politički subjekti, iz Republike Srpske, osim PDP-a, uglavnom se nisu oglašavale.

PDP podržava pravo svakog pojedinca ili grupe da izrazi svoje mišljenje ili opredjeljenje, pa tako i u slučaju Parade ponosa. Diskriminacija na osnovu se*sualnog ili bilo kojeg drugog opredjeljenja za PDP je potpuno neprihvatljiva – odgovorili su iz ove stranke.

Savez nezavisnih socijaldemokrata, Srpska demokratska stranka, kao ni Demokratski narodni savez nisu odgovorili na ovo pitanje.

Podržavali ili ne, prva BH parada ponosa održaće se 8. septembra u Sarajevu, što je rezultat inicijative 15 aktivista i aktivistkinja iz Prijedora, Banjaluke, Sarajeva, Bijeljine, Tuzle i ostalih dijelova zemlje koji se na ovaj način žele boriti protiv nasilja i diskriminacije u društvu. Kako su i ranije isticali, manjak političke volje za rješavanje problema LGBTIQ osoba doveo ih je do parade, piše “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh