Politika

Iz SDP-a BiH isključeni Lagumdžija, Lazović, Komšić

Odlukom Glavnog odbora SDP-a iz ove stranke su danas, između ostalih, isključeni Zlatko Lagumdžija, Miro Lazović, Ivo Komšić, Zoran Mikulić i Rusmir Mesihović

Zlatko Lagumdžija - Blogspot.com

Odlukom 67 za, 10 protiv, i 2 suzdržano iz SDP-a su još isključeni Emir Zlatar, Hakija Meholjić i Meliha Lekić.

Šest članova SDP-a isključeno je jer su prisustvovali inicijativnom odboru Socijaldemokratskog pokreta, a dvojica – Mikulić i Mesihović, jer su savjetnici Željka Komšića, predsjednika DF-a i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Niko od isključenih nije došao na sjednicu Glavnog odbora, javlja reporterka “N1“.

Podsjećamo, zasjedanje Glavnog odbora Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine počelo je danas u Sarajevu, a pred članovima su izmjene Statuta te finansijski izvještaj za prošlu i plan za ovu godinu.

Na dnevnom redu su i pripreme za predstojeći sedmi Kongres stranke zakazan za 8. juna na kojem će se birati predsjednik stranke te priprema kongresnih dokumenata, potvrdio je novinarima uoči sjednice predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Najavio je da će Glavni odbor razmatrati i novonastalu situaciju kada je u pitanju formiranja Socijaldemokratskog pokreta i činjenica da su neki od članova SDP-a prisustvovali formiranju tog, za SDP, novog političkog subjekta.

“Predsjedništvo SDPBiH razmatralo je situaciju prvo oko Socijaldemokratskog pokreta, a potom i SPD (Socijalna pravda i demokratija) i što se nas tiče to je formiranje novog političkog subjekta te svi oni članovi rukovodstva SDP-a koji su u Inicijativnom odboru i koji su radili na osnivanju tog pokreta ‘sjede na dvije stolice'”, pojasnio je Nikšić.

Istaknuo je da takvo nešto ne može dopustiti niti jedna politička partija, odnosno ne može ni jedna partija dopustiti da ima članove rukovodstva koji su u dvije političke stranke.

Kazao je i da mu je žao svakog člana SDP-a, ali podvlači da oni nisu upoznali Predsjedništvo SDP-a ni predsjednika stranke da su čak i od potpredsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) i člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića tražili podršku za tu inicijativu zbog čega je to, kaže Nikšića “rad iza leđa”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh