Politika

Kojović o Dodiku: “Ko se na mlijeko opeče, i na jogurt duva”

Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine, bio je gost “Novog dana”.

Predrag Kojović - N1

Kojović je za “N1” komentarisao i poplave koje su proteklih dana zahvatile našu zemlju te je rekao: “Vlada Federacije je prije izvjesnog vremena odlučila da im nije potreban Fond za odbranu od poplava – to je strašno. Mi smo imali problema s požarima, pa je bio pritisak da se nabavi avion ili helikopter za gašenje, pa je odvojen novac. Ja danas niti vidim tog aviona, niti išta. Imam osjećaj da se isto desilo i sa Fondom za poplave. Jedina stvar je da su sirene popravljene. Stalno reagujemo kad se nešto dogodi, podigne se javnost na noge, nepogoda prođe i novac preusmjerimo na nešto drugo i desi se ista stvar. To je vrsta neodgovornosti koja je neprihvatljiva“.

Kojović je žestoko reagovao na izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika u vezi postrojavanje Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH.

Kako bi se reklo: ‘Ko se na mlijeko opeče, i na jogurt duva’. To je u suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom, sa Zakonom o Oružanim snagama BiH, ali više od svega toga, radi se o politici inata, traženja poteza koji će najviše iziritirati sve ljude koji žive u BiH. Vjerujte mi da priče kao što su te, nisu prioritet ni građanima u Republici Srpskoj niti u bilo kojem dijelu BiH. To je politika inata, odnosno šta će onu drugu stranu iziritirati, uvrijediti, povrijediti. Radi se o cijelom nizu poteza – rezervnom sastavu, olakšicama o nabavci oružja, i kad uzmete ovo zadnje o postrojavanju, stvara se atmosfera da nas nabijaju u etničke torove, traže da odaberemo stranu, i to radimo 20 i nešto godina nakon rata. Nijedna politika nas ne pokušava okupiti oko stvari koje su nam zajedničke“, komentarisao je Kojović.

Pitali smo ga i da li smatra da će se Dodik drznuti da povuče konkretne poteze, ili će sve ostati na verbalno izrečenim planovima.

Moram priznati da zaista vjerujem da su ovo političke igre, smišljeni politički potezi koji imaju određenu vrstu političkog cilja. Pretpostavljam da i posljednje izjave služe kako bi se išlo u formiranje Vijeća ministara BiH bez prihvatanja MAP-a. No, jedan dio mene razmišlja i o tome da smo mi zemlja koja je prošla strašan period ’90-ih godina, slična retorika je i tada bila. Smatram da se moramo boriti za vrijednosti zajedničkog života, da svako ima svoja prava i to mi donosi veću snagu za politički angažman“, poručio je predsjednik Naše stranke u Novom danu.

Bilo je poziva da visoki predstavnik Valentin Inzko upotrijebi bonske ovlasti kada je u pitanju Dodik, a o tome vjeruje li da će visoki predstavnik i upotrijebiti ih je istakao: “Ne vjerujem da će to uraditi, ali smatram da bi to bilo potrebno i dobro za BiH da uradi. Razumijem Inzka te da mora dobiti nalog da bi nešto uradio. Mislim da smo previše očekivali od međunarodne zajednice od ’92. godine pa nadalje. Bilo je nekih poteza nakon rata kojim su popravili stanje i radili u korist BiH. Danas je očigledno njihova odluka da je vrijeme da BiH ‘postane punoljetna’, odnosno da počne sama da se nosi s problemima i nekada te lekcije moraju biti teške i mučne. U slučajevima kao što je Dodik, njegovo uklanjanje sa političke scene bi doprinijelo našem napretku, stabilizaciji i umirivanju koju on verbalnim istupima stvara“.

Komentarisao je i sutrašnji sastanak lidera SBB-a i SDA je rekao da ne želi spekulirati, ali da je važno da SBB ostane ono što je i do sada bio, odnosno čvrst, stabilan i pouzdan partner.

O formiranju Vijeće ministara je kazao: “Strašno je da smo zakucali o određene političke pozicije iz kojih, čini se, nema izlaza. Radi se o politici inata. U ovom momentu Srbija ima prisnije i funkcionalnije odnose sa NATO savezom nego BiH. I nas bi potpisivanje MAP-a dovelo do toga. Stvorile su se određene pozicije i sada, čini se, niko ne smije povući da ne izgubi obraz, što je iracionalno razmišljanje. Čekanje formiranja će samo u ovoj godini koštati BiH 0,5 posto ukupnog BDP-a. Mi na takvim stvarima gubimo našu budućnost“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh