Politika

Predstavnički dom Parlamenta FBiH sutra o migrantskoj krizi

Oba doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zasjedat će u predstojećoj sedmici, a Predstavnički dom već sutra, za kada je sazvana tematska sjednica povodom migrantske krize i posljedične humanitarno-sigurnosne situacije, s akcentom na zbivanja u Unsko-sanskom kantonu.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH - Fena

Predsjedavajući Elvir Karajbić kazao je za “Fenu” da su zastupnici iz tog kantona, inače inicijatori ovog zasjedanja, uputili u proceduru i prijedlog mogućih zaključaka s preporukama za poštivanje Konvencije o izbjeglicama, angažman državnog nivoa u ublažavanju posljedica migrantske krize, kao i za pomoć Federacije, koliko je moguće, za zdravstvene kapacitete i sigurnosne granične službe. Po riječima Karajbića, na sjednicu treba da dođu i premijer te policijski komesar Unsko-sanskog kantona.

Za sutra je sazvana i vanredna sjednica Doma, a jedina najavljena tačka dnevnog reda je rezolucija povodom presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

Budući da je za sutrašnji dan najavljeno i treće zasjedanje, također vanredno, Karajbić kaže da je moguće prolongiranje za utorak, 14. maja. Najavljena tema je usložnjavanje sigurnosne situacije – u oblasti unutrašnje sigurnosti – u vezi s aktivnostima na uspostavi rezervnog policijskog sastava entiteta RS.

Drugi nivo Federalnog parlamenta, Dom naroda, zasjedat će u četvrtak 16. maja, prvi put vanredno u aktuelnom mandatu. Teme su između ostalog vezane za finansijske planove pojedinih federalnih zavoda, agencija i fondova, informisanje delegata Doma o unutrašnjem i vanjskom dugu Federacije zaključno s 2018. godinom, planirano zaduživanje u 2019. i lanjsko izvršavanje federalnog budžeta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh