Politika

Željko Komšić: “Antifašizam je civilizacijska vrijednost i potreba svih građana”

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je poruku građanima povodom obilježavanja 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope.

No image - Haber.ba

Sutra obilježavamo 74. godišnjicu pobjede nad fašizmom. Nažalost, i nakon toliko godina, pojavni oblici fašizma prisutni su i danas u našoj zemlji, ali i širom Evrope. Stoga, veoma je važno da se u Bosni i Hercegovini neprekidno podsjećamo na datum 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom, koji se ujedno obilježava i kao Dan Evrope“, navodi se u saopštenju.

Komšić je istakao da se na taj način ističe antifašističko opredjeljenje većine građana Bosne i Hercegovine, države koja je često bila na udaru fašizma i fašističkih ideologija.

Važno je da se antifašizam, kao univerzalna civilizacijska vrijednost, dodatno učvrsti i prezentira kao nasušna potreba svih građana, koji antifašističku borbu zapravo smatraju svojom borbom. Kao dio evropskog kontinenta, uvijek treba pokazivati da se nalazimo na pravoj i pravilnoj strani svjetske historije, tako što ćemo njegovati tekovine antifašističke borbe i time pokazati da fašizmu nije mjesto u Bosni i Hercegovini“, istakao je Komšić, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh