Politika

Ljubić: “HNS je puno više od Vlade Herceg-Bosne”

Predsjedništvo HNS-a na nedavnoj sjednici imenovalo je i predsjednike odjela pri HNS-u, a u budućem periodu bi, prema rječima novog-starog predsjednika Bože Ljubića, moglo doći i do određenih promjena, i to nakon što se formira vlast na državnom i entitetskom nivou.

Božo Ljubić - Haber.ba

Ljubić je na konferenciji za medije kazao kako našu zemlju samoodrživom i funkcionalnom može učiniti samo korjenita reforma ustava, koja bi podrazumijevala i teritorijalnu i administrativnu reorganizaciju.

Kao samosvjestan narod nikada ne bismo pristali na tercijarnu poziciju. Nikada nismo ni govorili o trećem entitetu. Ovo što danas živimo je jedan ustavni provizorij predviđen da se mijenja nakon Dejtona, što nažalost dosad nije učinjeno, pa imamo posljedice, kakve imamo. Stvar koja treba otkočiti procese je bazični konsenzus oko budućnosti BiH. U tom smislu, dok ovaj Ustav postoji kakav god da je, mi ćemo ga poštivati, kao što poštujemo i njegove institucije, prije svega Ustavni sud. BiH samoodrživom i funkcionalnom može učiniti samo korjenita reforma Ustava koja će uključivati teritorijalnu i administrativnu reorganizaciju zemlje. Koliko će federalnih jedinica biti u toj državi, to nije najvažnije. Važno da ta administrativna organizacija bude simetrična u odnosu na tri konstitutivna naroda, poručio je.

Pored konstituiranja tijela, na Glavnom vijeću HNS-a je razgovarano i o smjernicama za izradu plana rada. Ljubić se u svom izlaganju osvrnuo i na tvrdnje kako je HNS ustvari nezvanična vlada takozvane Herceg-Bosne.

HNS-a je puno više od toga. Na Glavnom vijeću je da definiše strateška stajališta sektora i subsektora koji će se kasnije implementirani u institucijama izvršne vlasti od Vijeća ministara do kantona, dodao je.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh