Politika

Dodik: “Ima pomaka na putu ujedinjenja (bh. entiteta) RS i Srbije”

Milorad Dodik - Nezavisne.com

Prema njegovim riječima, koliko god da je prošli vijek bio vijek stradanja, ovaj može da bude vijek integracija i ujedinjenja srpskog naroda

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je period stradanja iza Srba i da dolazi vrijeme za srpsko ujedinjenje, naglasivši da na putu ujedinjenja RS-a i Srbije ima pomaka.

“Kroz istoriju su pokušavali da nas odvoje raznim terminološkim i geografskim oznakama. Za nas su često govorili da smo bosanski Srbi sa namjerom da nas odvoje od matice, što nije tačno. Narodi, poput Hrvata i Slovenaca napravili su svoje gotovo etnički čiste države. Stoga je logično da i Srbi ispostave taj istorijski zahtjev”, rekao je Dodik za “Srpski telegraf”.

Prema njegovim riječima, koliko god da je prošli vijek bio vijek stradanja, ovaj može da bude vijek integracija i ujedinjenja srpskog naroda.

“Mnogi su protiv nas. Ima ih iz regiona, a i izdaleka. Moramo biti pametni, moramo da motrimo i čekamo geopolitičku situaciju koja bi nam dala osnova da to učinimo na jedan normalan način bez ikakvih stradanja i nasilja. Narod koji je vještački podijeljen treba da se ujedini jer nas vezuje isti jezik, kultura i način života”, istakao je Dodik.

On je ocijenio da na tom putu ujedinjenja ima pomaka.

“Prije desetak godina kada su Srbijom upravljali ambasadori, kada smo mi iz Republike Srpske dolazili kod ljekara tretirani smo kao stranci. To sada više nije slučaj. Studenti iz RS-a su tretirani kao stranci. Sa ovom vlašću to više nije tako”, naveo je Dodik.

On kaže da veliki broj građana iz Republike Srpske želi da iskoristi pravo da dobije i pasoš Srbije, te napomenuo da i sam najčešće koristi taj pasoš.

“To je moja primarna identifikacija”, rekao je Dodik.

Na pitanje može li predsjednik Rusije Vladimir Putin da pomogne spajanju RS-a i Srbije, Dodik je odgovorio da Moskva prvenstveno podržava međunarodno pravo, što se zasniva na činjenici da narodi moraju da se opredijele kako žele da žive.

“To je pokazano na Krimu. Poslije referenduma to je i urađeno. Na Kosovu toga naravno nije bilo. Rusija već čini ogromnu korist time što jača svoje kapacitete. Da je Rusija ranije imala ovu snagu koju ima sada u Putinovo vrijeme, pitanje je kako bi se stvari odvijale”, rekao je Dodik.

Dodik kaže da mu je žao što Rusija nije imala sadašnju snagu kada su bombardovane Srbija i Republika Srpska. “Rusija neće biti po strani, ili se bar mi tako nadamo, ukoliko ponovo bude manifestacije nasilja prema Srbima”, rekao je Dodik.

Kada je riječ o Kosmetu, konkretnim koracima i pomoći Putina oko tog pitanja, Dodik je rekao da Rusija ne priznaje samoproglašeno Kosovo, da ima pravo veta u Savjetu bezbjednosti i zna da, ukoliko bi neko učinio nešto protiv interesa Srba u Savjetu bezbjednosti, to ne bi dozvolili.

Dodik je podsjetio da je Rusija stavila veto na predloženu britansku rezoluciju, čime je spriječeno da Srbi budu proglašeni genocidnim narodom. “To je najbolji dokaz da će Rusija na globalnom planu uvijek zaštititi interese Srba”, rekao je Dodik.

Vučić ima dovoljno kapaciteta
On je poručio da podržava politiku Srbije i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića po pitanju Kosova i Metohije, dodajući da Vučić ima dovoljno kapaciteta i međunarodnog i ličnog.

“Nije neobično da zapadnjaci nametnu priču o raznim neophodnostima, ali mišljenja sam da treba dati priliku razgovorima onako kako je rečeno u Beogradu, a to je da bez ukidanja taksa nema dijaloga”, rekao je Dodik.

U osvrtu na proteste opozicije u Srbiji, Dodik je rekao da je Srbija demokratska zemlja, te da opoziciji nije zabranjeno da protestuje, ali da je svima zabranjeno da krše zakon.

“Tako je u svakoj državi svijeta. Jedini način na koji možete dobiti politički legitimitet je da pobjedite na izborima. Pitali ste za pritiske Zapada oko Kosova i Metohije, vjerujem da protestima žele da smanje pregovarački kapacitet Srbije, ne govorim da tako razmišljaju svi koji izlaze na ulice, ali da će to iskoristiti Zapad – hoće”, rekao je Dodik.

Na pitanje kakva je situacija u Sarajevu i da li će prije biti novih izbora nego što se formira Vijeće ministara, Dodik je rekao da je Sarajevo “jedna politička kaljuga i da to nije ništa novo”.

“Od Dejtona na ovamo se pokušava zakrpiti situacija, stvara se privid funkcionisanja, iako BiH nikada nije funkcionisala, nije bilo vlasništvo naroda koji tamo živi, već je bilo intervencija međunarodnog faktora. Bošnjaci i dalje žele da se predstave kao žrtve, što naravno nije istina, jer svi smo tamo žrtve”, rekao je Dodik.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh