Politika

Čović najavio formiranje vlada u narednim mjesecima

Nakon treće sjednice Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru medijima se obratio predsjednik Dragan Čović, kazavši da je današnja sjednica poslužila imenovanju Glavnog vijeća te usvajanju konkretnih planova o radu ovog organa.

Dragan Čović - PR/Haber.ba

Govorilo se i o aktualnoj političkoj situaciji, a Predsjedništvo HNS-a napravilo je svoju procjenu stanja. Kazao je da je zadnji razgovor predstavnika HDZ-a, SNSD-a i SDA završio posao oko uspostave Vijeća ministara.

Mislim da smo taj posao završili. Jedini problem koji se javlja je aktiviranje MAP-a ili kako to staviti u kontekst politike i naših planova u budućem vremenu. Čini mi se da i tu imamo rješenja. Vjerujem da ćemo u petom mjesecu imati novi saziv Vijeća ministara. To je sasvim izvjesno. Što se drugih razina tiče, nastojat ćemo sa našim prijateljima dogovoriti izborno zakonodavstvo i sve druge aktivnosti koje će biti dio naše agende. Nećemo ići sa izjavom kao kod Vijeća ministara. Sa partnerima moramo precizno dogovoriti šta ćemo raditi svake godine. Nadam se da je i to realno uraditi u naredna dva, tri mjeseca. Što se tiče županija, jedina sredina gdje nismo završili stvari, a gdje nema problema je Livno. Imamo problema ovdje. Te pregovore ne vodim, ne mogu o detaljima. Dogovorili da smo da uskoro završimo i taj pregovarački proces. Nećemo dozvoliti da imamo Vijeće ministara, a nemamo vladu županije u novom sazivu, dodao je predsjednik HNS-a.

Osvrnuo se i na vlast na nivou Federacije BiH.

Kada smo otvorili razgovore sa partnerima iz Sarajeva, kazali smo da ćemo napraviti reorganizaciju, koju smo dogovorili prije četiri godine. Ona se odnosila na ministarstva koja nemaju ustavnost u djelovanju na nivou entiteta i spojiti ih u zajedničko ministarstvo. Bilo je ideja i da neka ministarstva razdvojimo na nova dva i time dobijemo broj ministarstava. Dogovorili smo da kroz ministarstvo branitelja, ne dijeleći ove dvije komponente, zaštitimo ovu populaciju… Sve su to teme koje smo imali prije četiri godine, podsjetio je Čović, te prokomentarisao i jučerašnji sastanak u Berlinu.

Sastanak u Berlinu je zakazan prije mjesec dana, u sjeni se razgovaralo ko će predstavljati našu zemlju. Posebno jer znate kako to mi radimo, vani obično iznosimo svoj stav, nikako stav institucije koju predstavljamo. Ali ako idete vani i predstavljate BiH onda morate biti sigurni da vas niko neće demantirati, izjavio je Čović.

Kazao je da je bilo iskrica jer je BiH predstavljao predsjedavajući Vijeća ministara, organa vlasti koje ne radi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh