Politika

Nikšić počeo “kidati glave”: Ko će naslijediti Mikulića?

Predsjedništvo SDP-a je na posljednjoj sjednici usvojilo je odluku o raspuštanju Kantonalne organizacije SDP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona i smijenilo Zorana Mikulića koji je nešto ranije imenovan za savjetnika člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića.

SDP HNK - Haber.ba

Tom se odlukom, objašnjeno je u dokumentu, raspuštaju svi organi kantonalne organizacije, uključujući i rukovodstvo. Mikulić, saznajemo neće biti isključen iz stranke, ali nije nemoguće da sam istupi.

Istovremeno je uvedena komisija, koju čine Aner Žuljević, Lana Prlić, Vesna Saradžić, Ismet Lulić, Mustafa Alikadić, Damir Šabanović i Ante Krešić. Oni će u skladu sa usvojenom odlukom, preuzeti aktivnosti organizacije do okončanja kongresa SDP-a i izbora novog rukovodstva kantonalne organizacije.

Imajući u vidu da je predsjednik KO SDP-a HNK Zoran Mikulić svoj politički angažman ostvario u državnoj instituciji kao savjetnik člana Predsjednišva BiH, koji dolazi iz druge stranke, te na taj način prestao sa obavljanjem stranačkih dužnosti, a već određeni vremenski period nije sazivao sjednice organa KO SDP-a HNK-a, čime se grubo prekršio član 140. Statuta, Predsjedništvo SDP-a je donijelo odluku o raspuštanju KO SDP-a, kako bi se sve aktivnosti koje se odnose na sedmi redovni kongres SDP-a i održavanje unutarstranačkih izbora za predsjednika realizirane u zadanim rokovima, navedeno je u obrazloženju odluke koju je potpisao predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Saznajemo da bi nakon unutarpartijskih izbora moglo doći do promjena u gotovo svim općinskim organizacijama SDP-a u Hercegovini. Kao prelazno rješenje na čelu KO trebao bi se imenovati upravo neko od članova Komisije, a nije isključeno ni da kasnije upravo on ili ona ostanu na čelu kantonalne organizacije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh