Politika

“Puca” u HNK: Pregovora ni na mapi, partneri se se javno optužuju

Pljušte međusobne optužbe na relaciji HDZ sa jedne i SDA i SDP sa druge strane u HNK. Zapelo je prilikom formrianja vlasti u ovom kantonu, a svu svoju nemoć HDZ jučer je iskalio upravo na SDP-u i SDA, koje su optužili za svjesne opstrukcije procesa formiranja Vlade.

Vlada HNK - NovaSloboda.ba

Damir Džeba je rekao da je vrijeme da Skupština u HNK-a konačno počne raditi svoj posao. Podsjetio je na problem konstituisanja Kluba Srba, koji je kako je rekao, nastao zbog Vesne Saradžić.

– Razgovarali smo sa SDP-om. Pozvali smo ih da preuzmu odgovornost, međutim oni su to odbili i poručili da žele biti opozicija. Niko nije pretplaćen na nešto, pa ni Vesna Saradžić. Smatramo da se ne može i ne treba biti u opoziciji, a istovremeno tražiti mjesto u zakonodavnoj vlasti, izjavio je jučer predsjednik Kluba HDZ-a u Skupštini Damir Džeba.

Dodao je i da poslovnik o radu Skupštine nije usklađen sa Ustavom, te da zahvaljujući tom Saradžić opstruira rad Skupštine. Na opasku novinara da izvršna i zakonodavna vlast nisu isto, rekao je da bi bilo moralno i etično kada bi određena stranka u ovom slučaju SDP, ostala dosljedna u svom naumu o opoziciji.

Tomislav Martinović konstatovao je da se mora prestati sa praksom koja je na sceni, odnosno da se Šerif Špago mora očitovati oko odbijanja davanja saglasnosti na sazivanja sjednica. O resorima, kaže, nije razgovarano. Novi termin također nije poznat.

S druge strane iz SDA su tvrdili da su zastupnici Kluba Hrvata u Skupštini posljednjim navodima izvršili su klasičnu zamjenu teza, iako su svjesni da u ovom trenutku nije moguće na zakonit način sazvati sjednicu Skupštine.

– Da bi Skupština mogla raditi, mora biti sazvana, a prema Poslovniku o radu Skupštine HNK jedini ovlašteni za sazivanje sjednice je predsjedavajući kojeg u ovom trenutku zbog opstrukcije Tomislava Martinovića nemamo, navode iz SDA i dodaju:

– Političkim dogovorom SDA HNK i HDZ BiH – Kantonalni odbor HNK jasno je definisano da predsjedavajućeg predlaže Stranka demokratske akcije. SDA je predložila Šerifa Špagu, a zamjenik predsjedavajućeg Tomislav Martinović nedavanjem saglasnosti odbija sprovesti u djelo spomenuti politički dogovor, koji će omogućiti funkcionisanje i rad Skupštine. Imenovanjem predsjedavajućeg Skupštine stekli bi se uslovi za sazivanje i zakonit rad Skupštinešto Klub SDA u potpunosti podržava.

Iz SDP-a se nisu oglašavali. Prozvana Vesna Saradžić navela je kako je upravo Tomislav Martinović u vrijeme kada HDZ u FBiH bio opozicija obnašao funkciju predsjedavajućeg Doma naroda, kao prijedlog Kluba Hrvata. Istakla je da je ovdje riječ o klubovima, odnosno o Klubu Srba, koji HDZ želi kontrolisati u budućnosti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh