Politika

“U FBiH nije popunjen niti aktivni sastav policije, a formira se rezervni”

Aljoša Čampara, Federalni ministar policije, kazao je danas da ”nije dobro militarizovati policiju” zatrživši od međunarodnih institucija ”da se ovo zaustavi”.

Aljoša Čampara - Fena.ba

On je u obraćanju javnosti nakon današnje vanredne sjednice Komisije za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, poručio da će Federacija BiH imati konkretan odgovor na ono što se događaja u Republici Srpskoj.

”1526 mjesta iz aktivnog saziva nije popunjeno – Federalna uprava policije i kantonalne. Nije bilo nikakvog razloga da se osniva rezervni sastav policije ako nije popunjen aktivni saziv. Nama je drago što je komisija jednoglasno donijela zaključak da mi je popunimo aktivni sastav policije kao i preporuku koantonalnim da oni to isto urade. To popunjavanje ima svoje određene procedure školovanja. Za sedam – osim mjeseci možemo dovesti stvari do kraja. I da se izdvoje sredstava za opremanje tih službenika”, rekao je Čampara za “N1“.

Ocijenio je da ovakva dešavanja ”unose nemir”.

”Nije dobro vršiti militarizaciju policije, tražimo od međunarodnih institucija da ovo zaustave. Ovo nije dobro jer se unosi nemir i zabrinutost. Ukoliko donesu ovaj zakon, Federacija će sigurno odgovoriti istim mjerama kao odgovor na ovo što su oni započeli. Mi bi voljeli da se ovo zaustavi, mislim da te novce trebamo usmjeriti u ekonomsko jačanje i socijalnu politiku. Mislim da nam je to puno bolje i puno značajnije. Oni koji hoće da zveckaju oružjem – nije dobro. Pitanje koje je logično i koje je jednostavno – zašto formirati rezervni sastav ako niste popunili aktivni”, poručio je on.

Podsjećamo, u Sarajevu je danas održana sjednica Komisije za sigurnost Parlamenta Federacije BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh