Politika

Klub Srba novi kamen spoticanja u HNK

Ne stišava se bura oko Kluba Srba u Skupštini HNK-a. Vesna Saradžić i Zora Dujmović ne mogu postići sporazum o predsjednici, niti o članici rukovodstva. HDZ po svaku cijenu želi Zoru Dujmović na funkciji potpredsjedavajuće, međutim za to je potrebno ako će se već poštivati Poslovnik, da se očituje Klub. HDZ, pak, nastoji nekim drugim metodama pogurati Dujmovićevu. Traže podršku i u SDA sa kojom će praviti vlast. Čak se i ucjenjuje.

Vesna Saradžić i Zora Dujmović - PR/Haber.ba

Prepucavanja ne prestaju. U HDZ-u tvrde da polažu pravo na još jedno mjesto u rukovodstvu jer će SDP u opoziciju, dok u SDP-u, tvrde kako ni dosad nisu bili dio većine, a Saradžićeva je obnašala ovu funkciju. Optužbe na račun Saradžićeve došle su i od predsjednika Kluba Hrvata Damira Džebe. Kazao je kako Saradžić opstruira uspostavu vlasti, te da će HDZ BiH u dogovoru sa SDA tražiti izmjenu odnosno usklađivanje Poslovnika o radu Skupštine sa ustavom koji predviđa izbor tročlanog kolegija parlamenta, koji onda između sebe bira predsjednika i dva zamjenika. Odgovorila je i Vesna Saradžić.

“Optužiti zastupnika, koji se pridržava Ustava FBiH i Poslovnika o radu Skupštine je, blago rečeno, i zlonamjerno i tendenciozno”, objavila je zastupnica SDP-a u Skupštini.

“Gospodin Džeba, koji je odnedavno u Skupštini, nije u stanju sagledati realno stanje. Ovim putem, ukazujem na nepobitne činjenice, vezano za neformiranje vlasti. U Poslovniku jasno piše da svaki klub naroda predlaže između svojih članova jednog kandidata za mjesto predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg Skupštine i da Skupština jedinstvenim glasovanjem potvrđuje kandidate natpolovičnom većinom od ukupnog broja zastupnika u Skupštini. I šta može biti sporno u ovoj ustavnoj odredbi? Naravno, za one koji poštuju Ustav apsolutno ništa, jer je ustavotvorac ovim zaštitio interese Kluba i onemogućio bilo čije uplitanje sa strane”, navela je Saradžić.

Saradžić kaže da je uplitanje sa strane i ključno, jer omogućava blokadu rada Skupštine preko dva člana rukovodstva.

“Džeba to jako dobro zna. Optužiti mene, u konačnici, je i politički diletantizam. Jer, ne mogu se pravila uspostavljati od prilike do prilike. Podsjetit ću da je ova pozicija bila upražnjena i u mandatnom razdoblju 2010-2014, da je vlast bila uredno formirana i da niko nije optužen za opstruiranje uspostave vlasti. Tada to nije smetalo ili su, možda, interesi bili drugi? A tada smo i mi bili u vlasti, bili smo dio parlamentarne većine”, navela je.

Kazala je i kako očito ne postoji isti odnos prama Ustavu.

“Zato me i brine iznenadna briga za građane srpske nacionalnosti u ovom kantonu. Podsjetit ću da ovdje Srbi nisu konstitutivni i da, upravo, HDZ dugi niz godina onemogućava implementaciju amandmana o konstitutivnosti. A sada, najednom, bitan potpredsjednik Skupštine iz reda srpskog naroda”, navela je Saradžić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh