Politika

Čović i Izetbegović i o vrućim temama: Moramo vratiti povjerenje

Konstituiranje Vijeća ministara BiH bila je dominantna tema mostarskog sastanka delegacija HDZ-a BiH i SDA, predvođenih liderima Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem. I jedan i drugi zadovoljno su po okončanju konstatovali da je ostvaren napredak u ovom pogledu, odnosno da je konačno vrijeme da se riješe pitanja koja se “razvlače već pet mjeseci”.

Čović je istakao kako je i dalje nužno razgovarati s trećim partnerom (SNSD). Kada je riječ o formiranju Vlade FBiH, naveo je da partneri zajedno moraju tražiti rješenja koja bi rezultirala reformskom agendom. Ponovio je da će prva tačka u pomenutoj agendi, makar što se tiče HDZ-a, biti izborno zakonodavstvo. Danas je razgovarano i o reorganizaciji strukture federalne Vlade, a jedna od tačaka bilo je i međusobno povjerenje ili nepovjerenje između dviju stranaka, koje ponekad nazivaju i vječnim partnerima.

– Primjerice, jučer se nitko iz SDA nije pojavio na Sajmu u Mostaru… I to smo danas pokušali razjasniti. Osjećam da ponekad imamo šumove u komunikaciji. To se moglo osjetiti i kada nisam otišao na bajramski prijem u Sarajevo. Tada se nastojalo prikazati kako samo to radio svjesno ili organizirano… Kada netko ne dođe na Sajam i to je ponovo neka poruka. Smatram da snažnijom i iskrenom komunikacijom trebamo vratiti povjerenje, konstatovao je Čović.
Osvrćući se na NATO integracije, kazao je da su euroatlantske integracije vitalan prioritet HNS-a i HDZ-a BiH, potcrtavši da stavljanje upitnika nad ovim od strane bilo koga nije ni fer, ni korektno. Izetbegović je, s druge strane, najavio sastanke na kojima će se konkretno razgovarati o raspodjeli resora u Vijeću ministara. Nedefinisano je, naveo je, pitanje aktivacije MAP-a za članstvo u NATO-u.

Ipak vjeruje da će se i tu iznaći rješenje, te da će pregovarači konačno doći u situaciju da formiraju Vijeće ministara, te na taj način spriječe krizu koja “dobija fizionomiju”. Govoreći o federalnom nivou vlasti, napomenuo je da HDZ insistira na Izbornom zakonu ili, bolje reći, na jasnoj definiciji rješenja koje bi poštivalo odluku Ustavnog suda BiH. Istakao je i da paralelno s tim buduća vlast mora riješiti i presude Suda za ljudska prava stare po deceniju, uz uvjerenje da je upravo danas napravljen iskorak u pitanjima formiranja vlasti kako na državnom, tako i na federalnom nivou. Složio se s Čovićem da su imali “neobično iskren razgovor kakav dosad nisu”.

– Razgovarano je i o vrućim temama poput oživljavanja Herceg-Bosne, trećeg entiteta, televizijskog kanala Herceg-Bosne… Zadovoljan sam odgovorima koje smo dobili. HDZ ne kani praviti treći entitet i jedino ih, kako kažu, loša bošnjačka politika može okrenuti u tom smjeru. Što se televizije tiče, ona odavno postoji. Imamo stotinu kanala, pa eto i taj 101. Nije novoformiran, to je jedan od starih kanala, kazao je Izetbegović.

Čović je na pitanje o učešću DF-a u vlasti i njihovog međusobnog povjerenja kazao da ga ne interesuje ko će biti partneri SDA i SNSD-a, kao što ni pomenute ne interesuje koga će za partnera birati HDZ. Izetbegović je zatim konstatovao da problem nije u HDZ-u i DF-u, već u činjenici da kompletan hrvatski korpus ima frustraciju koja se ne može gurnuti pod tepih. Podsjetio je i na blok koji predstavlja četvrtinu bh. stanovništva, a to su, kako reče – oni koji ne žele da se svrstaju u “tri segmenta”.

– To dvoje nije lako uskladiti, ali to je ipak stvarnost. Dayton je balans etničkog i građanskog. Valja nam pronaći kombinaciju. Bili smo blizu. Aprilski paket bio je skoro pa usvojen. Sa sadašnjim iskustvima – mnogi bismo ga danas prihvatiti. Sazrijevamo, kazao je Izetbegović na kraju.

Osvrćući se na tvrdnje Milorada Dodika izrečene dan ranije o navodnom regrutovanju vojno sposobnih Bošnjaka, Izetbegović je rekao da su to neistine kojim se nastoji krivica za krize prebaciti na druge.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh