Politika

Čović i Izetbegović i o vrućim temama: Moramo vratiti povjerenje

Konstituiranje Vijeća ministara BiH bila je dominantna tema mostarskog sastanka delegacija HDZ-a BiH i SDA, predvođenih liderima Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem. I jedan i drugi zadovoljno su po okončanju konstatovali da je ostvaren napredak u ovom pogledu, odnosno da je konačno vrijeme da se riješe pitanja koja se “razvlače već pet mjeseci”.

Advertisements

Čović je istakao kako je i dalje nužno razgovarati s trećim partnerom (SNSD). Kada je riječ o formiranju Vlade FBiH, naveo je da partneri zajedno moraju tražiti rješenja koja bi rezultirala reformskom agendom. Ponovio je da će prva tačka u pomenutoj agendi, makar što se tiče HDZ-a, biti izborno zakonodavstvo. Danas je razgovarano i o reorganizaciji strukture federalne Vlade, a jedna od tačaka bilo je i međusobno povjerenje ili nepovjerenje između dviju stranaka, koje ponekad nazivaju i vječnim partnerima.

– Primjerice, jučer se nitko iz SDA nije pojavio na Sajmu u Mostaru… I to smo danas pokušali razjasniti. Osjećam da ponekad imamo šumove u komunikaciji. To se moglo osjetiti i kada nisam otišao na bajramski prijem u Sarajevo. Tada se nastojalo prikazati kako samo to radio svjesno ili organizirano… Kada netko ne dođe na Sajam i to je ponovo neka poruka. Smatram da snažnijom i iskrenom komunikacijom trebamo vratiti povjerenje, konstatovao je Čović.
Osvrćući se na NATO integracije, kazao je da su euroatlantske integracije vitalan prioritet HNS-a i HDZ-a BiH, potcrtavši da stavljanje upitnika nad ovim od strane bilo koga nije ni fer, ni korektno. Izetbegović je, s druge strane, najavio sastanke na kojima će se konkretno razgovarati o raspodjeli resora u Vijeću ministara. Nedefinisano je, naveo je, pitanje aktivacije MAP-a za članstvo u NATO-u.

Ipak vjeruje da će se i tu iznaći rješenje, te da će pregovarači konačno doći u situaciju da formiraju Vijeće ministara, te na taj način spriječe krizu koja “dobija fizionomiju”. Govoreći o federalnom nivou vlasti, napomenuo je da HDZ insistira na Izbornom zakonu ili, bolje reći, na jasnoj definiciji rješenja koje bi poštivalo odluku Ustavnog suda BiH. Istakao je i da paralelno s tim buduća vlast mora riješiti i presude Suda za ljudska prava stare po deceniju, uz uvjerenje da je upravo danas napravljen iskorak u pitanjima formiranja vlasti kako na državnom, tako i na federalnom nivou. Složio se s Čovićem da su imali “neobično iskren razgovor kakav dosad nisu”.

– Razgovarano je i o vrućim temama poput oživljavanja Herceg-Bosne, trećeg entiteta, televizijskog kanala Herceg-Bosne… Zadovoljan sam odgovorima koje smo dobili. HDZ ne kani praviti treći entitet i jedino ih, kako kažu, loša bošnjačka politika može okrenuti u tom smjeru. Što se televizije tiče, ona odavno postoji. Imamo stotinu kanala, pa eto i taj 101. Nije novoformiran, to je jedan od starih kanala, kazao je Izetbegović.

Čović je na pitanje o učešću DF-a u vlasti i njihovog međusobnog povjerenja kazao da ga ne interesuje ko će biti partneri SDA i SNSD-a, kao što ni pomenute ne interesuje koga će za partnera birati HDZ. Izetbegović je zatim konstatovao da problem nije u HDZ-u i DF-u, već u činjenici da kompletan hrvatski korpus ima frustraciju koja se ne može gurnuti pod tepih. Podsjetio je i na blok koji predstavlja četvrtinu bh. stanovništva, a to su, kako reče – oni koji ne žele da se svrstaju u “tri segmenta”.

– To dvoje nije lako uskladiti, ali to je ipak stvarnost. Dayton je balans etničkog i građanskog. Valja nam pronaći kombinaciju. Bili smo blizu. Aprilski paket bio je skoro pa usvojen. Sa sadašnjim iskustvima – mnogi bismo ga danas prihvatiti. Sazrijevamo, kazao je Izetbegović na kraju.

Osvrćući se na tvrdnje Milorada Dodika izrečene dan ranije o navodnom regrutovanju vojno sposobnih Bošnjaka, Izetbegović je rekao da su to neistine kojim se nastoji krivica za krize prebaciti na druge.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh