Politika

Salkić: “Incident na Arnaudiji nastavak kontinuiranog pritiska na Bošnjake u bh. entitetu RS”

“Ispisivanje uvredljivih grafita na zidovima banjalučke Arnaudija džamije, koja je u ponovnoj izgradnji, predstavlja nastavak kontinuiranog pritiska na Bošnjake muslimane na području bh. entiteta RS”, upozorio je entitetski potpredsjednik Ramiz Salkić.

Ramiz Salkić - Nezavisne.com

Advertisements

Traži i očekuje od sistema u tom entitetu da obezbijedi jednaka prava i jednake mogućnosti za sve građane. Očekujemo, dodao je, da nadležni organi konačno počnu hapsiti i procesuirati počinioce takvih nedjela i o tim rezultatima obavijeste javnost.

“Mi Bošnjaci muslimani u ovom entitetu smo na svojim ognjištima i tu smo da živimo u miru zajedno sa svojim komšijama pravoslavcima i katolicima. Očekujemo da se to razumije na ispravan način, a ne da se naše džamije iscrtavaju uvredljivim grafitima, da se naš ezan naziva pogrdnim imenima, a našim imamima i našem narodu da se prijeti i da se napadaju”, naglasio je Salkić, prenosi “Fena”.

Također, očekuje i od vlasti da promijeni kurs, kako je naveo, svog ponašanja u obrazovnom procesu i medijima prema Bošnjacima, a onda će to učiniti i svi drugi građani.

“Građani danas, nažalost, u ovom entitetu prate stavove i ponašanje svojih političkih predstavnika i zato imamo sve učestalije incidente”, smatra potpredsjednik manjeg. bh. entiteta.

Na vjerskom objektu u izgradnji, banjalučkoj džamiji Arnaudiji, za sada nepoznata osoba ispisala je četiri slova “S” te nacrtala kukasti krst.

Policija vodi istragu o tom vandalizmu.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh