Politika

Teške optužbe / Milorad Dodik: “SDA organizuje da se popišu vojno sposobni”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik odgovarao je danas na brojna novinarska pitanja u Mostaru.

Milorad Dodik - Vijesti.ba

Nakon što je zajedno sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem posjetio Sabornu crkvu Svete trojice, Dodik je, na pitanje novinara, rekao da je upoznao Vučića da su se u Mostaru u posljednja tri mjeseca u dva navrata održavali sastanci SDA, na kojima su prisustvovali svi predstavnici mjesnih organizacija te stranke iz tog područja.

Na te sastanke, kako navodi Dodik, dolazili su i predstavnici obavještajne zajednice i SDA-ove bezbjednosne komisije “koja ovdje organizuje da se popišu svi vojno sposobni pripadnici Bošnjaka, da se tačno napravi njihova profilacija u smislu gdje su bili, šta su radili u toku prošlog rata, a oni koji nisu vojno obučeni da se vidi na koji način bi mogli da se pripreme za neke, po njima, eventualnosti – kazao je Dodik.

Tome treba dodati, nastavlja Dodik, da su fabrike oružja i municije u FBiH, “koje su pod direktnom kontrolom Bošnjaka, odnosno SDA, povećale svoju nekontrolisanu proizvodnju oružja i municije“.

I to je ona priča o Bakiru Izetbegoviću i njegovoj tvrdnji kako za ‘ne daj Bože’ nešto proizvodi. Dakle, Vijeće ministara njima treba upravo da to propusti, jer je veoma jasno da je nemoguće da se u fabrikama namjenske industrije išta proizvodi mimo naloga koji daju Oružane snage BiH ili konkretnog komercijalnog ugovora sa inostranstvom koji se mora predočiti vlastima kako bi se dala saglasnost – poručio je Dodik, te dodao da “oni idu dalje i govore o tome kako je, navodno, Srbija spremna da se vojno angažuje u dijelu Kosova“.

To je, ocjenjuje Dodik, samo “njihovo potpirivanje tenzija među ljudima“.

I sad je jasno kakav je njihov plan – oni žele da zadrže Srbe, njima podobne u Vijeću ministara kako bi mogli da puste njihove fabrike namjenske industrije da rade, i kako bi dozvolili da njihova obavještajna služba nesmetano i dalje prati i kontroliše zvaničnike i Srbije, i RS-a. To je nešto što ćemo morati da raščistimo veoma brzo – navodi Dodik.

Na pitanje kada će sa Izetbegovićem razgovarati o toj temi i trebaju li se zabrinuti građani BiH, Dodik je kazao – “naravno da postoji zabrinutost te vrste“.

Geneza tog problema je daleka, ona polazi još do onda kada je međunarodna zajednica uništila sve fabrike namjenske industrije u RS-u, a u FBiH ostavila šest. Na to smo ukazivali, a sada vidimo da postoji ilegalni plan proizvodnje oružja i municije u fabrikama, ili takve informacije dolaze kod nas, i mi tražimo da se to samo provjeri je li istina. Ja bih volio da nije istina, ali dolaze informacije sa veoma ubjedljivih mjesta da se upravo o tome radi – zaključio je Dodik, prenose “Vijesti“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh