Politika

Poslanici SDP-a, Naše stranke, SBB-a i A-SDA traže hitnu sjednicu Predstavničkog doma

nače, u subotu su bila puna četiri mjeseca otkako je konstituiran Predstavnički dom PSBiH, a teče drugi mjesec od formiranja Doma naroda, no rad PSBiH je u blokadi i još nisu formirane komisije domova, kao ni delegacije u evropskim tijelima

Poslanici SDP-a, Naše stranke, SBB-a i A-SDA uputili su zahtjev Borjani Krišto, predsjedavajućoj Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine, za sazivanje hitne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH zbog eskalacije migrantske krize i neimenovanja delegacije BiH u Parlamentarnu skupštinu Vijeća Evrope. Kako je za „Avaz“ potvrdio Saša Magazinović, poslanik SDP-a u tom domu, oni očekuju da sjednica bude održana što prije. U nastavku pročitajte šta su poslanici naveli u zahtjevu.

Prihvatni centri

– Bosna i Hercegovina se i dalje suočava s trendom povećanog priliva migranata/izbjeglica, a što je posebno vidljivo u prva tri mjeseca tekuće godine, s tendencijom izrazitog povećanja u narednim mjesecima.

Ruta kretanja migranata kroz Bosnu i Hercegovinu, u najvećoj mjeri, završava u Unsko-sanskom kantonu, u Bihaću i Velikoj Kladuši, gdje su spontano i iz nužde formirani privremeni prihvatni centri.

Privremeni prihvatni centri, koji su uspostavljeni isključivo zbog zimskih uvjeta, nalaze se u gradskim zonama te se zbog masovnog i povećanog broja migranata život u ovim gradovima pretvara u poseban režim koji sve više liči na veliki kolektivni migrantski i izbjeglički kamp.

Zbog eskalacije ove humanitarne krize, narušene sigurnosne situacije i povećanog rizika od narušavanja zdravstvenog stanja, radi normalizacije, upravljanja i kontrole kretanja i boravka migranata, Gradsko vijeće Bihaća usvojilo je zaključke kojima se traži hitno djelovanje i postupanje nadležnih institucija i organa Bosne i Hercegovine.

Također, Vlada Unsko-sanskog kantona, nezadovoljna dosadašnjim odnosom nadležnih državnih izvršnih vlasti prema postojećoj migracijskoj situaciji u Unsko–sanskom kantonu, a naročito nedjelotvornim radom Koordinacionog tijela za pitanja migracija u Bosni i Hercegovini, traži hitno djelovanje radi primjene Zakona o azilu i Zakona o strancima, zatvaranja migrantske rute prema sjeverozapadnom dijelu naše države, zatvaranja postojećih i izmještanja privremenih prihvatnih centara van naseljenih mjesta Unsko-sanskog kantona, kao i ravnomjernog raspoređivanja migranata po teritoriju cijele države.

Unsko-sanski kanton, a posebno gradovi Bihać i Velika Kladuša, zbog masovnog priliva i dužeg boravka migranata već duže vrijeme ne mogu normalno funkcionirati, što se mora sanirati hitnom intervencijom institucija i organa koji čine sistem kontrole i upravljanja migracijama u Bosni i Hercegovini.

U prilogu ovog zahtjeva za sazivanje hitne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dostavljamo vam i zaključke koje je usvojilo Gradsko vijeće Bihaća na svojoj vanrednoj sjednici koja je održana 04. aprila 2019. godine,prenosi Avaz

Predmetna informacija Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o kontroli i upravljanju prilivom masovnog broja migranata i izbjeglica u Bosnu i Hercegovinu sa osvrtom na sigurnosnu i humanitarnu situaciju na području Unsko-sanskog kantona treba sadržavati i akcijski plan kojim će se prekinuti aktuelna migrantska ruta kojom se migranti koncentriraju na području Unsko-sanskog kantona i konačno migrantsku krizu staviti pod kontrolu nadležnih institucija Bosne i Hercegovine.

05. aprila 2019. godine u Trebinju je održan sastanak ambasadora zemalja članica EU koje su akreditirane u BiH s ministrom vanjskih poslova u Vijeću ministara BiH Igorom Crnatkom, a tema sastanka je bila razmjena informacija o evropskom putu BiH. Nakon sastanka ministar Crnadak je naglasio kako je Vijeće Evrope izdalo posljednje upozorenje BiH da u naredna dva dana dostavi imena članova delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, jer u protivnom naša država neće imati svoje predstavnike i svoj glas u rješavanju važnih pitanja kojima se ova institucija čija je BiH punopravna članica bavi.

Imenovati komisije

Poznato je da Predstavnički dom i Dom naroda još nisu imenovali parlamentarne komisije niti delegacije Bosne i Hercegovine u tijelima međunarodnih organizacija u čijem radu Bosna i Hercegovina participira.

Članom 189. (Imenovanje članova delegacija Parlamentarne skupštine BiH) Poslovnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (“Službeni glasnik BiH”, broj: 79/14, 81/15 I 97/15) uređeno je imenovanje članova delegacija Parlamentarne skupštine BiH, koje učestvuju u parlamentarnim skupštinama međunarodnih organizacija ili međunarodnim institucijama i uloga kolegija oba doma PSBiH u tom procesu.

Budući da Bosni i Hercegovini prijeti scenarij da nema svoje predstavnike u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, a kako je članom 189. Poslovnika Predstavničkog doma PSBiH određeno da Kolegij Doma vodi računa o tome da se, uz pomoć Sekretarijata Parlamentarne skupštine BiH, osiguraju uvjeti potrebni za realizaciju planiranih međunarodnih aktivnosti stalnih i privremenih parlamentarnih delegacija, potrebno je da Kolegij Doma informiše Predstavnički dom PSBiH o razlozima zbog kojih nije izvršeno imenovanje članova Delegacije Bosne i Hercegovine u Vijeću Evrope, te da se u najkraćim rokovima izvrši imenovanje od oba doma Parlamentarne skupštine BiH – navodi se u obrazloženju poslanika SDP-a, Naše stranke, SBB-a i A-SDA.

Podsjećamo, Vijeće Evrope upozorilo je u petak Parlament Bosne i Hercegovine da do subote u ponoć predlože imena svoje delegacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) ili u protivnom postoji rizik da u ovom tijelu naša zemlja neće imati predstavnike sve do naredne godine.

Ukazali su na to Tiny Kox i Serhiy Sobolev, izvjestioci Vijeća Evrope za monitoring BiH, u pismu predsjedavajućim oba doma Parlamentarne skupštine BiH, Borjani Krišto u Predstavničkom domu i Bakiru Izetbegoviću u Domu naroda.

U pismu su podsjetili da je Parlament BiH bio u obavezi da šest mjeseci od datuma izbora dostavi imena nove delegacije, a da starom sazivu Delegacije nije dozvoljeno da obavlja mandat u tehničkom smislu.

Iako su iz ove evropske institucije iskazali razumijevanje da pregovori o formiranju Vijeća ministara utječu na imenovanje bh. parlamentarne delegacije, istakli su da “odsustvo bosanske parlamentarne delegacije Skupštini je veoma loš signal o sposobnosti BiH da poštuje svoje obaveze u oblastima demokratije, vladavine prava i ljudskih prava”.

Saša Magazinović, poslanik SDP-a i član Delegacije BiH u PSVE u prošlom sazivu kaže da je skandalozno ukoliko BiH ne bude imala predstavnike u toj evropskoj instituciji.

– U vremenu kada se vladajući političari utrkuju u najavama pozitivnih iskoraka prema članstvu u EU, mi sami sebe izbacujemo iz Vijeća Evrope, najvažnije institucije čiji smo trenutno punopravni član. Tužna i sramotna je činjenica da oni koji odlučuju o našoj sudbini na međunarodnoj sceni apsolutno ne razumiju vanjsku politiku. Sa njima nećemo stići nigdje- kazao je Magazinović za „Avaz“.

Inače, u subotu su bila puna četiri mjeseca otkako je konstituiran Predstavnički dom PSBiH, a teče drugi mjesec od formiranja Doma naroda, no rad PSBiH je u blokadi i još nisu formirane komisije domova, kao ni delegacije u evropskim tijelima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh