Politika

Dženan Đonlagić: “Odluka DF-a teška i hrabra”

Potpredsjednik DF-a Dženan Đonlagić odbacio je optužbe da se ta stranka priključila ‘bošnjačkoj reprezentaciji’, nakon što je ozvaničen početak pregovora između SDA i DF-a, o budućoj vlasti koja treba biti formirana na nivou državne vlasti i Federacije BiH.

Dženan Đonlagić - Nap.ba

To pripisivati nama koji imamo člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, potpredsjednika Federacije BiH iz reda srpskog naroda, predsjedavajuće klubova i zastupnike iz reda bošnjačkog i drugih naroda i iz reda Ostalih, delegate u domovima naroda iz reda hrvatskog naroda i iz reda Ostalih je priča koja vam “ne pije vode“, rekao je Đonlagić.

Komentirajući Sporazum o konstituiranju vlasti koji su danas potpisali SDA i DF predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić je rekao da nije čovjek koji će lamentirati nad tim, ali je dodao da će vrijeme pokazati ko je bio u pravu.

Pokazalo se danas da je odluka organa DF-a ustvari da idu u bošnjački blok sa SDA koji su oni vješto pokušali kamuflirati na način da će razgovarati sa svim drugim političkim partijama – da li meni nije poznato, ali ne znam da je uopšte bilo razgovora sa bilo kojom političkom partijom. Očito je da je ono što su svi očekivali i što su svi znali kulminiralo potpisivanjem sporazuma SDA i DF“, rekao je Nikšić.

Đonlagić pak kaža da je DF-a mjesecima strpljivo i često ponizno čekao SDP, uvažavali izborni rezultat te stranke, “kako bi nas vodili i modelirali proces da sa rezultatom od 284 hiljade glasova na lijevom-građanskom bloku budemo zajedno motor uspostave vlasti“.

Ali niste smjeli, htjeli, željeli ili šta već više nije ni važno“, rekao je Đonladić.

Potpredsjednik DF-a smatra da ta stranka ne može i neće više čekati da šansa građanske politike iščezne i nestane zauvijek s političke scene.

Naša odluka je teška, hrabra, ali vrijedna prilike, šanse da građanska politika i koncept vlasti ostane u aktivnoj politici kroz naš rad u zakonodovanoj, ali i izvršnoj vlasti. Dakle, u našim institucijama gdje će se odlučivati“, rekao je Đonlagić, prenosi “Nap“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh