Politika

Govedarica: “Priča o srpskom jedinstvu je trik”

Predsjednik SDS Vukota Govedarica u intervjuu Vijesti otkriva šta se dešavalo na sjednici Glavnog odbora kada su odbili ponudu SNSD-a da zajedno prave vlast na nivou BiH. On je demantovao u glasine koje su se nakon te sjednice pojavile da je rekao da se neće kandidovati za predsjednika SDS-a.

Vukota Govedarica - RTVBN.com

“Priča o srpskom jedinstvu ne smije da bude politički trik za javnost jer u tom slučaju pozadina nije jedinstvo već jednoumlje. Mislim da je poziv SNSD-a za razgovore, koji je objavljen početkom februara, bio neiskren. Da je bio iskren, ne bi morali da čekamo puna dva mjeseca da obavimo razgovore. Da je bio poziv iskren, valjda bi bio red da makar budemo informisani kakve političke principe su usaglašavali SNSD, SDA i HDZ”, kazao je Govedarica, piše “BN“.

Mišljenja je da je odluka koju su na Glavnom odboru jednoglasno donijeli u najboljem interesu stranke i nikako ne može biti štetna za Republiku Srpsku i njen narod.

“Glavni odbor odbio je da SDS bude dio vlasti smatrajući da je to najbolja politička pozicija, kao i to da je riječ o jednom principijelnom i dosljednom stavu”, kazao je Govedarica navodeći da je potrebno formirati Savjet ministara jer su BiH potrebne reforme, koje bi za posljedicu trebale da imaju napredak i demokratizaciju društva.

“Postavlja se pitanje da li su neke stranke spremne da idu u reformskom pravcu, jer imam osjećaj da su određenim političkim subjektima mnogo važnije vlastite političke partije nego modernizacija društveno-političkog ambijenta. Ovoj zemlji treba promjena Izbornog zakona koji je naša rak rana jer ako ne dođe do korjenitih promjena u ovom segmentu, izbori će postati besmisleni.”, kazao je on.

Osvrćući se na stanje unutar stranke na čijem je čelu, Govedarica kaže da ima ima lakovjernih koji žive u uvjerenju da će stranci biti bolje ako je u vlasti sa SNSD-om i da će stranka dobiti na mnogo čemu, pa i na brojnosti.

“Tu se razlikujemo, ja smatram da su nama potrebne promjene a ne ulazak u neku vlast po svaku cijenu. U ovakvim političkim okolnostima, da li bi narodu bilo bolje da sve stranke budu u vlasti i blago rečeno privjesci SNSD-a? Možda bi nas bilo više, ali kakvih bi nas bilo i možda bi nam bilo bolje, ali kome? Naravno, ne treba zaboraviti da je jedna od osnovnih odlika savremenih demokratija kvalitetna i snažna opozicija”, kazao je Govedarica.

On kaže da je vrijeme majstorsko rešeto i ono će pokazati da li je cilj bilo jedinstvo ili jednoumlje.

“Oko onih tema koje imaju veliki politički značaj spremni smo da razgovaramo tragajući za najboljim rješenjima za RS i njen narod. Sve ono što je od najboljeg interesa ćemo da podržimo, ali isto tako, sve one odluke za koje ocijenimo da su štetne, one će biti osporavane i činićemo sve da ih zaustavimo”, kazao je Govedarica, dodajući da politički dijalog mora da postoji, ali kakvi će da budu ishodi takvih dijaloga ne može da garantuje.

Komentarišući unutarstranačke izbore, Govedarica kaže da je rješenje da postoje dva ili više kandidata za predsjednika stranke od kojih jedan mora biti izabran ili da se okupe oko jednog kandidata koji će imati apsolutnu podršku ili podršku u najvećem mogućem dijelu.

“Ne postavljam stvari na način da ja moram po svaku cijenu biti predsjednik SDS-a, ali neka svi znaju, dok sam ja na čelu stranke, nikome neću dozvoliti da trguje sa njenom politikom. Političko dostojanstvo koje je danas u mnogom pogaženo kao i stranački dignitet koji mora da ima državotvorna politička organizacija, neće biti roba na prodaju koju možete naći na svakoj pijaci”, kazao je Govedarica, dodajući da o tome na organima stranke do sada nisu vođeni zvanični razgovori.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh