Politika

Fadil Novalić: “U ovom trenutku blok 7 nema alternativu”

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, komentirajući saglasnost Doma naroda Parlamenta FBiH za kreditno zaduženje “Elektroprivrede BiH” kod Izvozno-uvozne banke Kine za projekt izgradnje Bloka 7, za portal “Faktor” je naglasio kako su veoma zadovoljni odlukom Doma naroda.

Fadil Novalić - Fena

Osvrnuvši se na ranije pritiske iz Brisela zbog gradnje bloka 7, smatra kako se radi o nepotrebnom pritisku na Federaciju. Naglašava da će Blok 7 poštovati najstrožije ekološke kriterije i značajno utjecati na smanjenje zagađenja tuzlanske regije.

Veoma smo zadovoljni odlukom Doma naroda Parlamenta Federacije koji je još jednom potvrdio gotovo jednoglasnu opredijeljenost federalnih stranaka da se Bosni i Hercegovini kroz izgradnju Bloka 7 osigura dugoročna energetska stabilnost i neovisnost. Blok 7 je investicija apsolutno neophodna, obzirom da će u skorom roku dosadašnji termoblokovi TE Tuzla izaći iz upotrebe. Da ih ne zamijenimo jednim modernim blokom, ne bismo imali dovoljno struje za naše domaće potrebe, pa bismo umjesto da izvozimo morali početi da uvozimo struju – kaže Novalić.

Ukazuje da je Blok 7 bitan, pogotovo za stanovnike Tuzlanskog kantona, jer, prema njegovim riječima, upravo oni godinama trpe posljedice korištenja zastarjelih tehnologija u TE Tuzla.

Novi blok će poštovati najstrožije ekološke kriterije i značajno će utjecati na smanjenje zagađenja tuzlanske regije. Do toga moramo dodati i druge benefite, poput otvaranja novih radnih mjesta, razvoja djelatnosti direktno i indirektno vezanih za ovu investiciju. Vjerujem da su na konačnu odluku delegata utjecali i apeli rudara koji će zahvaljujući Bloku 7 sačuvati radna mjesta u rudniku “Kreka”, a čitav projekat garantuje im i restrukturizaciju i modernizaciju rudnika – rekao je Novalić.

Upitan kako s ove distance gleda na poruke koje su dolazile iz Energetske zajednice, pa i Brisela, kaže da mislim da se radi o nepotrebnom pritisku na Federaciju.

U Bosni i Hercegovini i u regiji kineske investicije su uvijek bile dobrodošle i nikad nisu izazivale toliko komentara. Uostalom, pojednostavljeno je govoriti o “kineskoj investiciji” obzirom da će Blok 7 koristiti savremenu evropsku i američku tehnologiju. Primjedbe o tome da se radi o nedozvoljenoj državnoj pomoći je već demantovalo Vijeće za državnu pomoć. Pitanje obnovljivih izvora energije nije nešto što možemo riješiti preko noći, što ne znači da na tome nećemo raditi jer moramo razmišljati i o tome šta nakon što ćemo potrošiti zalihe lignita. Međutim, u ovom trenutku Blok 7 nema alternativu, čega moraju biti svjesni i strani zvaničnici. Zadatak Vlade FBiH jeste prvenstveno da čuva interese Federacije i Bosne i Hercegovine, a tek kasnije da razmatra geopolitičke potrebe naših partnera iz EU – poručio je Novalić u intervjuu za “Faktor“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh