Politika

HDZ BiH i SDA dogovorili poziciju premijera i predsjednika Skupštine HNK

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH i Stranka demokratske akcije (SDA) dogovorili su mandatara za sastav Vlade Hercegovačko-neretvanskog Kantona (HNK) kao i predsjedavajućeg Skupštine.

Nevenko Herceg - PR/Haber.ba

Riječ je o Nevenku Hercegu iz HDZ-a BiH, odnosno, Šerifu Špagi iz SDA, a koji su i dosadašnji kadrovi nove/stare vladajuće koalicije u ovomkantonu.

Predsjednik kantonalne organizacije HDZ-a Ljubo Bešlić izrazio je zadovoljstvo jer je današnji sastanak donio ozbiljan napredak.

“Dokumenat koji smo dobili od SDA zajedno s našim koji smo mi ranije njima dostavili, trebaju biti temelji za izradu platforme jedne nove Vlade. Optimista sam da ako budemo ovako radili da će imenovanje Vlade doći vrlo brzo. Dogovorili smo da će Skupština HNK koja će biti za desetak dana izabrati skupštinska tijela”, izjavio je Bešlić za “BHRT“.

Mostarski gradonačelnik i šef HDZ-a u HNK-u otkrio je i ime zamjenice predsjedavajuće Skupštine iz reda srpskog naroda, a riječ je o HDZ-ovoj Zori Dujmović koja je, podsjećamo, u periodu 2014. – 2018. obnašala dužnost Federalne ministrice Kulture i sporta.

“S obzirom na to da je SDP kazao da ne želi učestvovati u Vladi, onda nije primjereno da imaju zamjenika predsjedavajućeg Skupštine. Oni su sami sebe isključili”, kazao je Bešlić.

Edin Mušić, predsjednik Kantonalnog odbora SDA HNK, kazao je kako su na današnjem sastanku oni uzvratili HDZ-u sa svojim programskim dokumentom u kojem je sadržana ideja kako SDA vidi buduću vlast.

“Dogovorili smo da ćemo u narednom periodu raditi na izradi zajedničkih programskih odrednica koje će biti sastavni dio našeg budućeg rada sa željom da ova županija bude jedna od najrazvijenih dijelova Bosne u Hercegovine. Mislim da smo napravili jedan značajan iskorak”, izjavio je Mušić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh