Politika

SDP BiH danas donosi stav o formiranju vlasti u Tuzlanskom kantonu

Sjednica Glavnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, održat će se danas u centrali partije u Sarajevu.

SDP - Vijesti.ba

Glavni odbor trebao bi donijeti odluku o tome hoće li SDP u Tuzlanskom kantonu učestvovati u vlasti.

Naime, Kantonalni odbor SDP Tuzlanskog kantona je zatražio od Predsjedništva i Glavnog odbora SDP BiH, da u slučaju blokade političkih procesa zbog neuspostavljanja nove skupštinske većine i nemogućnosti formiranja Vlade Tuzlanskog kantona, uzmu u obzir specifičnu društveno-političku situaciju u ovom kantonu, oko formiranja vlasti.

Također, prije tri dana je Gradski odbor Tuzla obavijestio javnost i članove da se, prema njihovim informacijama, vrši nelegalna anketa članova Gradske organizacije SDP BiH Tuzla oko navodnog ulaska u vlast na nivou Tuzlanskog kantona.

Nestatutarna anketa se vrši u svrhu pritiska na Glavni odbor SDP BiH, koji će u subotu odlučivati o zahtjevu Kantonalne organizacije SDP BiH Tuzla o ulasku u vlast na nivou Tuzlanskog kantona sa Strankom Demokratske Akcijem, navedeno je tada.

Potpredsjednik SDP-a BiH Denis Bećirović za “Vijesti” je rekao da je najviši organ SDP-a BiH, Glavni odbor stranke, vrlo je jasno i precizno dao zaključke i odredio trasu po kojoj će se kretati SDP BiH.

Tu sasvim sigurno neće biti nikakvih promjena. Mi ćemo kao opoziciona politička partija u narednom periodu podržati sve ono što BiH vuče prema punopravnom članstvu u NATO savezu i EU, te sve ono što podiže standard i jača ekonomiju naše države. Podržaćemo sve ono od čega građani i narodi BiH mogu objektivno imati koristi“, naglasio je sagovornik.

Komentarišući dešavanja u tuzlanskom SDP-u i mogućnost da se u ovom kantonu formira koalicija sa SDA, Bećirović je kategorično poručio kako je SDP BiH jedinstven i cjelovit politički subjekt, te da su odluke Glavnog odbora stranke obavezujuće za sve kantone.

Ono što zaključi Glavni odbor SDP-a BiH, obavezujuće je i za USK i za KS i za TK i svaki drugi kanton. O odlukama Glavnog odbora SDP-a BiH, prema Statutu stranke, niži nivoi ne mogu raspravljati. Te odluke se provode“, potcrtao je Bećirović.

Na sjednici bi trebalo biti razmatran i status Damira Nikšića nakon incidenta kojeg je napravio na prošloj sjednici Glavnog odbora, prenose “Vijesti“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh