Politika

Skup u Neumu: Plenković i Čović odbacili tvrdnje o vrbovanju selefija

Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu, naziv je naučno-stručnog skupa sa međunarodnim učešćem koji danas započeo u organizaciji Sveučilišta u Mostaru i Rektorskog zbora Republike Hrvatske, započeo u sali hotela Grand u Neumu. Uvodno predavanje održao je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, a prisutnima se prethodno obratio i predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović. U fokusu skupa je pitanje ustavnih izmjena, odnosno usklađivanje Ustava BiH sa međunarodnim i domaćim vrijednostima i standardima, a kako bi se osigurao daljnji nastavak bh. puta ka evroatlantskim integracijama. Čović je u pozdravnom govoru kazao kako se iz ovakvog i sličnih skupova ima šta “izvući”, te na koncu i iznaći moderan način evropskog ustroja zemlje. Konstatovao je i kako je evropski put BiH danas “zamagljen”, odnosno kako su uvjerenja određenih ljudi i politika takva da se “i dalje bavimo sami sobom”, dok Evropa čeka. Pred Bosnom i Hercegovinom su, navodi, jednako teška iskušenja. – Duboko sam uvjeren da Hrvati kao najmalobrojniji narod mogu na svoja leđa preuzeti euroatlantske integracije zemlje. Moramo nastaviti tražiti rješenja.

Jučer su nam pokušali kazati kako smo protiv osude događaja iz Višegrada. Mi, ustvari, ne da smo protiv, već smo jasno naznačili da želimo eliminirati sve ideje koje vuku u sukobe i netoleranciju. Događaji poput nedavnog plodno su tlo pojedincima, kako bi nas se ponovo stavilo u određene okvire, rekao je Čović, dodajući kako Hrvati u BiH rade na način koji plijeni pažnju prijatelja iz Hrvatske. Radi se, tvrdi, za dobrobit zemlje, tražeći ubrzana rješenja, a nikako blokade. Poručio je i kako u HNS-u danas za partnere trebaju faktore zainteresovane za mijenjanje ambijenta, prije svega izmjena Izbornog zakona. – Drugog puta nema. Ne smijemo se umoriti, pa ni onda kada nas prozivaju, izvrću vrijednosti i dezinformiraju jasvnost. Kroz konferencije poput današnje tražimo i nudimo rješenja, kako bismo do kraja bili konstitutivni, dodao je. Konstatovao je i kako su EU i NATO pogriješili što našoj zemlji u 2018. nisu dodijelili kandidatski status, uz uvjerenje da se ni slučajno na evropskom putu ne smije zaostajati za četiri zemlje bivše Jugoslavije.

– Moramo osigurati model za novi Ustav BiH o kojem nikad ne bismo raspravljali ili strahovali da jedan narod drugom bira predstavnike. Rezultati nedavnih izbora nisu u skladu sa zakonima, nisu ustavni, jer nisu ponudili legitimne predstavnike naroda. Danas nam trebaju partneri za vlast čija će prva zadaća biti izmjena Izbornog zakona. Za to postoji bezbroj rješenja. Trebaju nam volja i iskrenost, poručio je. Plenković je na početku izlaganja istakao kako u Neumu predstavlja Vladu zemlje koja je veliki prijatelj Bosne i Hercegovine. Kazao je i da su Vlada i on lično prijatelji svih naroda u BiH.

– I to je ključ razumijevanja pozicije RH u našim odnosima sa BiH. To radimo u svim područjima suradnje. Dragan dobro zna koliko smo u ovom vrmenu kada je bio predsjedatelj Predsjedništva radili zajedno. Dobro znam i kako je nama bilo na europskom putu, rekao je uz obećanje da će Hrvatska kao i dosad nastaviti proces snaženja međunarodnog položaja BiH. – Naša Vlada jasno je kazala da nam je BiH važna i da će ona biti jedan od prioriteta državne politike i vanjskih odnosa. Mnogo je razloga za to. Posljednjih smo mjeseci i godina odaslali mnogo važnih poruka poput povećanja robne razmjene, uspostave zračne linije Zagreb – Mostar, otvaranja konzulata u Vitezu i Livnu, te otvaranja dopisništva HRT-a u Mostaru, podsjetio je premijer Hrvatske. Govoreći o migrantskoj krizi, kazao je da Hrvatskoj nije padalo na pamet da duž granice sa BiH postavlja bodljikavu žicu. Na kasnijoj konferenciji za medije osvrnuo se i na navodno djelovanje obavještajnih službi Hrvatske na teritoriji BiH u svrhu vrbovanja selefija, tvrdeći da se radi o besmislici i kreativnoj manipulaciji.

– Riječ je o kreativnoj manipulaciji. SOA je dala saopćenje i odbacila insinuacije. Hrvatska se bori protiv terorizma i u toj borbi surađuje sa partnerima. BiH je naš partner u borbi protiv terorizma i tako će ostati, kazao je, pa ponovio da se radi o “besmislici koju odbacuje”. – Sva naša suradnja sa tijelima u BiH koje se bave ovom temom, a to je protuteroristički aktivnosti i razmjena informacija je redovna i trajna. Naša agencija tražila je od bh. kolega da se očituje o ovim navodima i da dobijemo širu sliku. Involviranje hrvatskih diplomatskih predstavnika u sve je još veći nonsens. Oni su tu da rade svoj posao, a ne da se bave nečim drugim. Odbacujem obje teze, dodao je. Čović je kazao ga ništa ne čudi jer sve ide preko institucija BiH. – Nalazimo se u stanju u kojem se skreće pažnja sa ključnih tema, kazao je između ostalog.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh