Politika

Bakir Izetbegović: “Vrlo smo blizu dogovora sa HDZ i SNSD, očekujem i okupljanje bošnjačkog bloka”

Članovi Kolegija Doma naroda BiH Bakir Izetbegović i Nikola Špirić danas su u Sarajevu razgovarali sa šefom Delegacije EU u BiH Lars Gunar Wigemarkom o nastavku provođenja reformskog procesa.

Bakir Izetbegović - Vijesti.ba

Dobili smo na papiru viđenje Evropske komisije u Sarajevu, odnosno kako oni vide nastavak reformi i šta je prema njihovom mišljenju siže toga. Uskoro ćemo imati posjetu kolega iz Evropskog parlamenta u BiH. Komesar Hahn će takođe krajem mjeseca biti u BiH. Nastavlja se saradnja“, poručio je Izetbegović nakon sastanka, prenose “Vijesti“.

On je konstatovao da postoji konsenzus svih političkih stranaka u BiH kada je u pitanju evropski put.

Uvjeren sam da ćemo ga ubrzati u ovom mandatu“, poručio je Izetbegović.

Novinare je zanimalo da li je na današnjem sastanku bilo riječi o izgradnji Bloka 7 TE Tuzla, posebno nakon posljednjih upozorenja i kritika evrposkog komesara Johanesa Hahna.

Komesar Hahn je rekao da ćemo mi imati zastarjele tehnologije. Mislim da je pogriješio. Danas sam skrenuo pažnju Wigemarku da mu proslijedi prave informacije. Radi se o tehnologiji koja će biti uvezena iz SAD-a. Mislim da je komesar Hahn imao pogrešnu informaciju, pa ćemo i o tome pričati sa njim, jer će doći u BiH za 15-ak dana“, rekao je Izetbegović.

Na pitanje novinara, osvrnuo se i na dokument koji je u pripremi, a koji treba da sadrži principe u vezi sa formiranjem vlasti, koje će predložiti SDA, HDZ BiH i SNSD.

Imali smo dogovor da ja ponudim prijedlog jedne izjave. Dobio sam odgovore od HDZ-a BiH prekjuče, od SNSD-a sinoć. Vrlo smo biluz dogovora. Nadam se da ćemo tokom iduće sedmice imati taj dogovor i stvoriti preduslove za formiranje Vijeća ministara BiH“, kazao je Izetbegović.

On je konstatovao kako su se i hrvatski i srpski blok stranaka skoro okupili.

Neka i nama daju malo više vremena da i mi okupimo što veći broj političkih stranaka koje su poduprte bošnjačkim glasačkim tijelom. Što nas više bude u poziciji, to će reforme što lakše da idu i biće manje problema. Mislim da ćemo za nekoliko dana imati jednu široko bazirani treći segment, uslovno rečeno, bošnjački dio“, rekao je Izetbegović.

Na pitanje novinara koga vidi kao partnera u bošnjačkom dijelu, Izetbegović je odgovorio: “Ako želi da se pridruži i dio Bh. bloka, zašto da ne? Ne vidim da bi tu trebalo biti problema od strane drugih”.

Kako će oni jedni reagovati u odnosu na druge, to ćemo da vidimo“, dodao je Izetbegović.

Odgovarajući na pitanje da li očekuje da će se lider SBB-a Fahrudin Radončić povući, ukoliko u partnerstvo uđe DF, Izetbegović je kazao kako ne vidi razloga “zašto bi to uradio”.

Ako želi dobro ovoj zemlji, ako smo mi svi spremni da otvorimo prostor i omogućiti drugima da uđu, da imamo jači motor koji nas vuče naprijed kada su u pitanju reforme, ne vidim razloga zašto bi to učinio“, kazao je Izetbegović.

Govoreći o NATO putu kao uslovu za formiranje vlasti, on je rekao da aktivacija MAP-a, odnosno redovni godišnji nacionalni planovi nisu članstvo u ovom vojnom savezu.

To je tehničko pitanje i ne treba da podizati na političko pitanje. Ranije smo donijeli zakone, imamo usvojene strategije. Mislim da jednostavno trebamo taj čvor rasplesti, naći načina, iskusni smo političari, da nastavimo taj put. Kada dođemo u situaciju da se odlučuje o ulasku eventualno u NATO, to će tada biti posebno pitanje. Tada će zaista trebati ponovo preispitati te odluke“, rekao je Izetbegović, te dodao:

Mi smatramo da sve u ovoj zemlji treba bazirati na Ustavu, vladavini zakona, uključujući i one koji su ranije usvojeni. Moraju se nastaviti integracijski procesi. Kako ćemo mi to izvesti i uraditi, prepustite iskusnim političarima da iznađu rješenje i da nađu mogućnost da se svi pozitivni procesi nastave – i formiranje vlasti i integracijski procesi itd“.

Na pitanje novinara da li usvajanje ANP-a ostaje uslov za formiranje vlasti, Izetbegović je odgovorio: “Nemojte previše insistirati. Ja vam neću dati precizne odgovore, niti ćete potpuno precizne odgovore naći u papiru koji ćemo napraviti. Dopustite nam svima da spasimo obraz i nađemo neko rješenje koje je najbolji presjek onoga za šta smo zainteresovani i da ova zemlja krene naprijed, da se izvučemo iz ovog zastoja”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh