Politika

SDA traži pokretanje krivičnog postupka protiv organizatora četničkog okupljanja

Naglašavaju kako je postrojavanje srpskih nacionalističkih falangi posebno uznemirujuće za Bošnjake povratnike u entitet RS.

SDA - BHRT.ba

Stranka demokratske akcije zahtijeva da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine po službenoj dužnosti odmah poduzme sve korake i pokrene krivične postupke protiv organizatora četničkog okupljanja u Višegradu.

Također traži pokretanje postupka zabrane takvih i sličnih okupljanja, kao i zabranu djelovanja Četničkog ravnogorskog pokreta u BiH, jer njihovo djelovanje, kako se ističe u saopštenju SDA, predstavlja prijetnju miru i stabilnosti.

Okupljanje i postrojavanje četnika iz BiH i Srbije u Višegradu i prijeteće poruke upućene s tog skupa sadrže sve elemente zakonom kažnjivog djela širenja nacionalne i vjerske mržnje i netrpeljivosti – upozorava SDA.

Iz te stranke, također, naglašavaju kako postrojavanje srpskih nacionalističkih falangi posebno je uznemirujuće za Bošnjake povratnike u entitet RS, a naročito u Višegradu, u kojem su u Drugom svjetskom ratu i tokom agresije na BiH u periodu 1992.-1995. nad Bošnjacima počinjeni masovni ratni zločini.

Ukoliko Tužilaštvo BiH, ali i entitetske vlasti RS i lokalne vlasti u Višegradu, ne poduzmu ništa u kažnjavanju organizatora četničkog divljanja i zabrani svih budućih sličnih skupova, smatrat ćemo ih saučesnicima u prijetnjama koje se upućuju Bošnjacima i shodno tome ćemo se odnositi prema njima – navodi SDA, prenosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh